• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЕНЕРГО-ПРО съветва как да намалим сметките за ток

ЕНЕРГО-ПРО съветва как да намалим сметките за ток

/КРОСС/ Ефективното използване на електроенергията в домакинството е особено важно през зимата, когато отоплението се превръща в най-голямото разходно перо в сметките ни за ток. През този сезон неефективното използване на уредите и липсата на надеждна изолация на дома могат значително да увеличат месечните ни разходи.

ЕНЕРГО-ПРО продължава да информира за начините за разумно използване на електроуредите и за предотвратяване на излишни загуби на енергия. Ето някои съвети за пестене на ток, които са особено актуални в студеното време:

- Подовата настилка от плочки, когато не е комбинирана със система за подово отопление, предполага повишена загуба на енергия. В този случай застилането с килим или друго покритие ще задържи топлината в помещението за по-дълго време.

- При организиране на интериора в дома си предпочитайте подова настилка, която задържа топлината, като например паркет или дюшеме.

- По-генерално решение е поставянето на подова и стенна изолация. Инвестицията би довела до значително намаляване на зимните сметки за електроенергия.

- Инсталирайте програмируеми термостати на отоплителните електроуреди. Ако се снабдите със смарт термостати, можете да контролирате с точност работата им и от разстояние чрез интернет.

- Не поставяйте термостата в близост до врата към неотопляемо помещение - при всяко нейно отваряне устройството ще се включва и ще изразходва излишно количество електроенергия.

- Можете да поставите т.нар. рефлектори за радиатори зад отоплителните уреди, особено в случаите когато са монтирани на външна неизолирана стена. Те представляват тънък стиропор с алуминиево покритие и предотвратяват енергийни загуби в жилището.

- Монтирането на отоплителния уред в ниша в стената винаги намалява ефективността на работата му.

- Предпочитайте светлите тонове при боядисване на стените в дома си. Тъмните тонове в помещенията изискват осветителни тела с по-голяма мощност, за да бъде постигнато същото ниво на осветление.

- Използвайте уредите съразмерно с нуждите си - съобразявайте литража на бойлерите, хладилниците, фризерите с броя на членовете в домакинството, за да не се изразходва излишна енергия за работата им.

- Избягвайте ненужно честото отваряне на хладилника, фризера или включената фурна, за да предотвратите загуба на електроенергия.

- Изчаквайте храната да изстине преди да я приберете в хладилника - в противен случай топлината ще накара уреда да работи повече, за да достигне зададената температура на охлаждане.

- Сушенето на пране върху електрическите уреди води до понижаване на топлината в стаята и съответно до необходимост отоплителното средство да изразходи повече електроенергия.

- Отваряйте широко щорите през деня, за да използвате слънчевите лъчи за естествено осветление и затопляне на помещението.

- През зимните вечери спускайте завесите, за да запазите топлината в стаята, но по възможност без да преграждате пътя на топлината от отоплителния уред в помещението.

Ако се отоплявате на ток през зимата, средствата за отопление са най-големият консуматор на електроенергия в домакинството. В един енергийно ефективен дом добрата изолация и разумното използване на висок клас енергийни уреди допринасят осезателно за намаляване на сметките за ток, като в същото време са фактор за редуциране на вредните емисии и опазване на околната среда.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.