• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Валери Симеонов: Играем си на котка и мишка в енергетиката

Валери Симеонов: Играем си на котка и мишка в енергетиката

/КРОСС/Валери Симеонов е председател на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Симеонов, който е съпредседател на парламентарната група „Патриотичен фронт“, е роден на 14 март 1955 г. в село Долни чифлик, Варненско. Завършва ямболската математическа гимназия и Техническия университет в София. Основател и мажоритарен собственик на телевизия СКАТ. Той е един от тримата основатели на НФСБ, след като се скара с Волен Сидеров и напусна партия „Атака“ през 2009 г.

Господин Симеонов, какво обсъжда на последните си две заседания оглавяваната от вас анкетна комисия за злоупотребите в енергетиката?

На предпоследното ни заседание извикахме Асоциацията на топлофикациите в България и ръководството на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Искахме да засечем как върви изпълнението на една от последните поправки в енергийния закон. Тя изисква да се монтират измерителни уреди, които да предават в реално време колко топлинна и колко електрическа енергия се произвежда от топлофикационните дружества. Това е важно, защото само така може да се засече дали има комбинирано високоефективно производство на ток от топлофикациите, за което НЕК плаща високи цени. Публична тайна е, че много топлофикации произвеждат повече ток отколкото топлоенергия и от това живеят. В най-голямата жега в НЕК са постъпвали фактури за произведен ток от топлоенергия, която е била предназначена за оранжерии.
Оказа се, че има само едно дружество - в Стамболийски, което е свършило тази работа. Срокът изтича след десетина дни. Другите изобщо не са почнали, а две топлофикации дори не са благоволили да отговорят какво правят.
Представяте ли си какво означава това - че ние си променяме закони, но никой не ги изпълнява.

Този случай с оранжерията споменахте и през лятото, но ще фигурира ли той в окончателния доклад, с който комисията ви трябва да приключи работата си през ноември?

Ще го има, разбира се, както и много други закононарушения в топлофикациите. Защото те са една от дупките, през които изтичат много от парите на НЕК. Около 480 млн. лв. плаща годишно националната електрокомпания на топлофикациите за тока от тях.

По-важното е обаче какви санкции следват за тези топлофикации?

И ние това попитахме на заседанието, специално за поставянето на уредите. Отговорът е: „Никакви". Така са си направили наредбата в Министерството на енергетиката, че и да не ги монтира дружеството, от това не следват никакви санкции. От това аз заключавам, че на средно и на ниско ниво в Министерството на енергетиката работят страшно много корумпирани хора, от онези, които източват енергетиката.
Освен това, когато приехме промените на енергийния закон, ние ограничихме изкупуването на тока от топлофикациите. След което обаче трябваше да се издаде наредба от министерството. Но когато проверих, се оказа, че тя е направена така, че дава възможност на топлофикациите да произвеждат и продават на НЕК огромни количества ток посред лято. Не ги ограничи, защото отчитането на този ток ставаше на годишна база.
Намесихме се и с помощта на енергийния министър Теменужка Петкова накарахме министерството да си промени наредбата, така че отчитането да става засега на тримесечие, а по-късно - всеки месец.
Оправихме наредбата и лично аз си отдъхнах. Но какво разбирам малко след това - че междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е решила да увеличи квотите на топлофикациите за изкупувания от тях ток. Разбирате ли каква игра на котка и мишка играем непрекъснато?
Обещахме на хората да намалим разходите за този ток с 300 млн. лв. И в крайна сметка не постигаме нищо - тези продажби не само не намаляват, но и се увеличават. А до смяната на КЕВР на топлофикациите се плащаше не както сега само част от електроенергията, а цялата.

През лятото казахте, че заради писмо на бившата шефка на старата ДКЕВР Светла Тодорова, с което тя разрешава на НЕК да изкупува ток от топлофикациите над квотите, ще дадете сигнал до прокуратурата. Направихте ли го?

Забавих се с комплектуването на доказателствата. Но не съм се отказал. За Светла Тодорова входирането в прокуратурата ще стане тези дни. А за бившата шефка на НЕК Екатерина Истаткова, която е подписвала фактури за купен ток без никакви проверки - малко по-късно. В момента се занимавам със събирането на доказателствата.

Има ли други нарушения на закона при топлофикациите?

Има, разбира се. Има случай, в който на ТЕЦ „Бобов дол" на Христо Ковачки са му увеличени квотите за ток със 100%. Мотивът е, че със 100% им се е увеличило производството на пара. Но когато проверихме за какво става въпрос, се оказа, че с тази топлоенергия не се топлят жилища, а се използва за сушене на въглищата. Които Ковачки продава на тецовете и получава пари за това. А ние през цените на тока му плащаме и за това.

Вие имахте още едно заседание - в сряда, 30 септември, а на тези заседания не се пускат журналисти. Какво разглеждахте тогава?

Имахме съвместно заседание с парламентарната комисия по енергетика, на което дойдоха енергийният министър, ръководството на КЕВР, както и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта беше да видим как вървят проверките на 37-те най-големи ВЕИ-централи. АДФИ са проверили до момента 22 от тях, но за съжаление няма никакъв резултат от това.

Как така, не завършват ли проверките с някакви доклади?

Те са си написали докладите, но основната задача на АДФИ е била да установи дали първоначалните инвестиции и впоследствие разходите на ВЕИ-тата са били реални, за да се разбере дали определените от КЕВР въз основа на тези разходи цени на тока са били действителни. Установено е, че на много места има съмнения за завишена цена, но в докладите не пише, че има нарушение - тези документи се предават на КЕВР, за да установи комисията дали има нарушения. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче се оправда с това, че в докладите няма констатирано нарушение, за да вземе мерки.
Но така никога няма да се наложат санкции за тези нарушения.

Не, все пак за някои ВЕИ има установени нарушения, но са много малко.

Но вие казахте през лятото, когато излезе междинният доклад на вашата комисия, че ще дадете на прокуратурата данни за нарушения при ВЕИ-тата в лично качество, ако комисията не подпише всичко, което сте открили.

Разбира се, че сам ще ги внеса. Това ще направя след приключване на работата на комисията през ноември. И ще подкрепя сигналите си с докладите на АДФИ. След като държавните институции не искат да вземат никакво отношение.
Нищо не можем да направим и за ВЕИ-тата, които са на известни личности. Например установихме, че някои от тях са почнали да работят като собственост на Иво Прокопиев, но след това са продадени на трети, на пети. Само че това не е закононарушение и те продължават да си работят.
Като цяло забелязвам в изпълнителната власт голяма готовност за обслужване на лобистки интереси в областта на енергетиката. Както стана с биомасата например.

 Какво стана с нея?

Това се оказа голямата нова далавера. При последните промени на закона първоначално изобщо не ставаше дума да се даде едногодишен срок за пускане в експлоатация на централи на биомаса, които да продават тока си на преференциални цени. Това стана в зала от председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и парламентът го реши. Поисках справка колко са тези мощности. Първо бяха 32 мегавата, след два месеца станаха 68 мегавата. Сега трета справка сме поискали от КЕВР колко такива мощности са заявени. Още не сме я получили, но сигурно ще минат 100 мегавата. Всичко това стана с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Вие не се ли срещате с премиера Бойко Борисов, не разговаряте ли по тези въпроси?

С Бойко Борисов съм се срещал точно два пъти това лято, беше през август и на срещите присъстваха Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. Точно за енергетиката говорихме и за предложения от мен закон за прекратяване на договорите с американските тецове. Но за тях очакваме първо отговор от Брюксел по поставения още миналата година от България въпрос дали договорите с тях не са непозволена държавна помощ. При последното посещение на енергийния комисар Марош Шефчович в София лично му поставих въпроса какво става с тази проверка и с проверката за непозволена държавна помощ на ВЕИ-тата, които хем имат европейско финансиране, хем получават преференциални цени за тока си. За щатските тецове каза, че случаят все още се проверява, но за ВЕИ-тата беше категоричен: няма никакво съмнение, че има непозволена държавна помощ. Но все още очакваме официалния отговор. Скоро ще ходя в Брюксел и пак ще питам кога ще го получим. Разбира се, ние можем и сега да докажем, че има непозволена държавна помощ за ВЕИ-тата, но държавните институции не смеят. Те предпочитат Брюксел да направи това.

Интервю: в. Труд

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.