• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Филмови биографии се борят за сърцата на зрителите на кинофестивала в Торонто

Филмови биографии се борят за сърцата на зрителите на кинофестивала в Торонто

/КРОСС/ Като дебютиращ режисьор комикът Джон Стюарт твърди, че не познава тайните на киноиндустрията. На път за кинофестивала в Торонто, който започва тази седмица, състоянието му е като на опитните режисьори - обхванат е от възбуда, притеснение и надежда, че е отдал дължимото на човека, за когото е филмът му, отбелязва Reuters. Филмът на Джон Стюарт „Розова вода" е за журналиста Мазиар Бахари и петте месеца, които прекарва в ирански затвор, където го измъчва мъж, миришещ на розова вода.

Дебютът на Стюарт е един от многоочакваните биографични филми в програмата на кинофестивала в Торонто. Той се смята за начало на шестмесечния сезон на наградите, чиято кулминация е церемонията за „Оскар".

Други такива филми са историята на космолога Стивън Хокинг „Теория на всичко", портретът на легендарния британски математик и дешифровчик от времето на Втората световна война Алън Тюринг О"Игра на имитиране", „Да жертваш пешка" за американския шампион по шах Боби Фишер и мача му с руснака Борис Спаски през 1972 година.

При жените Рийз Уидърспун участва във филма Wild по мемоара на Черил Стрейд за жена, която изминава сама 1600 км в пустошта, посочва БНР.

Биографиите са като примамка за Академията, казва Кийт Симантън, управляващ редактор на уебсайта IMDb. - Напоследък в сезона на наградите се обръща голямо внимание на биографиите и те имат голям шанс да завършат годината сред най-добрите 10 филма. Голямата награда в Торонто, която се присъжда от публиката, може да даде сериозно ускорение за сезона на наградите, както се случи с миналогодишния победител „12 години в робство", спечелил след това и „Оскар" за най-добър филм.

Кинофестивалът в Торонто се провежда от 1976 г. и се смята за старт на сезона на оскарите. Фестивалната програма включва ежегодно около 300 филма от 60 страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.