• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Извадиха 25-килограмов тумор от корема на русенец

Извадиха 25-килограмов тумор от корема на русенец

София /КРОСС/ Специалисти от Втора хирургия на УМБАЛ "Александровска" отстраниха 25-килограмов тумор от корема на 50-годишен мъж от Русе, съобщиха от болницата.
Пациентът от година и половина имал оплаквания, свързани с дифузни болки и подуване на корема. Коремната обиколка растяла непрекъснато и причинявала на моменти обструкция (запушване) на червата.
"Мъжът е лежал в няколко клиники на страната, но с лечението е постигнат временен ефект, никой не се е наел да го оперира", коментира д-р Светослав Тошев, асистент в хирургичната клиника на УМБАЛ "Александровска".
От последното място, където е консултиран, му дали още 3 месеца живот.
"Псевдомиксом на перитонеума е изключително рядко туморно заболяване, което най-често се представя като т.нар. "желиран корем". Развива се прогресивно около 50-годишна възраст и по статистика засяга не повече от 1-2 души на 1 млн. души в света.
"За втори път имам такъв случай за 12-годишната си хирургична практика, но тук нещата бяха много напреднали", пояснява д-р Тошев. Туморът обхваща всички коремни органи, но операцията приключва за 4 часа без усложнения, благодарение на перфектната координация на екипа от хирурзи (д-р Светослав Тошев, д-р Манол Соколов, д-р Ангел Арабаджиев) и анестезиолозите д-р Александър Тодоров и д-р Борис Блажев.
Експертите се надяват след отстраняването на тумора химиотерапията да предотврати развитието на рецидив и животът на човека да продължи нормално.
В момента пациентът се възстановява в реанимацията на Александровска болница. Адекватен е, състоянието му е стабилно.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.