• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пълен провал на лобистка акция за ТПТИ в парламента

Пълен провал на лобистка акция за ТПТИ в парламента

/КРОСС/Заявката за „Fresh start" приключи като "Фалстарт" за ТПТИ, пише Solidbul

Лобистката акция в подкрепа на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), организирана в сряда в Народното събрание, претърпя пълен провал. Мероприятието бе представено като първи публичен дебат по темата и на него присъстваха министри, депутати, представители на НПО, дипломати и журналисти. Организатор на събитието е Европейският съвет за външна политика, неправителствена организация с европейско наименование, но с американско финансиране под шапката на Центъра за либерални стратегии.

Въпреки заявката, че обсъждането ще представи както положителните ефекти, така и проблемните страни на споразумението, от доклада на министъра на икономиката Божидар Лукарски се чуха само оптимистичните очаквания. Той прогнозира прилив на инвестиции, нови работни места, ръст от 28% на износа към САЩ и 7-8% - към ЕС след приемането на ТПТИ. Лукарски повтори спорната теза на българските власти, че от споразумението ще спечелят малките и средни предприятия, като същевременно призна, че само 1.8% от тях са експортноориентирани. Лукарски приветства идеята информация за договореностите по ТПТИ да се предоставя в читални към американските посолства в Европа. По-късно, провокиран от критичните изказвания, Лукарски се определи като „умерен оптимист" за ТПТИ. „Никой не е казал, че ТПТИ е само цветя и рози!". Във връзка с опасенията, че споразумението ще отвори вратите на Европа за ГМО и третирано с хормони месо от САЩ , Лукарски се тросна, че ако американците не приемат по-високите европейски стандарти за защита на потребителите, „няма да внасяме американско месо".

Така министърът на практика призна, че в ТПТИ става дума тъкмо за ГМО, свинско с хормони, пилета с хлор и шистов газ - нещо, което той и колегата му Даниел Митов, както и останалите лобисти упорито отричаха. С уеднаквяването на нетарифните бариери, предвидено в споразумението, на практика ще се занижат санитарните и хранителни стандарти в търговията и Европа ще бъде принудена да отмени съществуващите в момента забрани за внос на обработени с химични вещества меса и храни. Според Йозеф Янинг, анализатор в Европейския съвет по външна политика, позициите на ЕС и САЩ по този въпрос трудно ще бъдат помирени, тъй като в ЕС сме „химиофоби", докато в САЩ са „биофоби". „Те се страхуват от синьото сирене, докато французите го ядат", както се изрази въпросният експерт. Според него най-спорните въпроси ще бъдат изключени от споразумението и няма да има автоматично признаване.

Министърът се ангажира ведомството му все пак да изготви сериозен правителствен анализ за последиците от ТПТИ. През април „Солидарна България" вече представи свой, критичен доклад по темата /виж тук/.

Вицепремиерът Меглена Кунева възторжено обяви своята категорична позиция „за" ТПТИ, след което напусна форума.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев пък похвали прозрачността на преговорния процес по ТПТИ, въпреки скандалните разкрития на негови колеги от ЕП, че документите се съхраняват в секретно помещение с ограничен достъп, а преснимането и изнасянето на информация извън него е абсолютно забранено. Напомняме, че мандатът за преговори по ТПТИ бе огласен от ЕК година след приемането му, под граждански натиск, а тъкмо непрозрачността е една от основните критики към комисията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.