• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Поскъпването на тока няма да реши проблемите в енергетиката

Поскъпването на тока няма да реши проблемите в енергетиката

/КРОСС/Енергетиката е добре развит и балансиран сектор, но основният проблем в него е финансов. Натрупан е огромен дефицит, който вече не може да бъде разрешен с нормални средства, това заяви в сутрешния блок на ТВ7 бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му трябва да се търсят други механизми за преодоляване на липсите.

Реалното повишение на електроенергията е с около 50%, което няма как да бъде издържано от потребителите. Решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е как да бъде намален дефицитът. Вариант за това е предоговаряне на условията по договорите с енергийните доставчици и опит за преодоляване на неефективността на държавните предприятия.

Според Трайчо Трайков редовната отчетност на държавния регулатор също трябва да бъде заложена като част от мерките за преодоляване на кризата в сектора. Той е на мнение, че е необходимо да се прави одит на ДКЕВР всяка година, който да се извършва от комисия със смесен състав. В комисията да влизат членове на българската Сметна палата и представители на европейските институции, предлага бившият енергиен министър. Трайков допълни, че членовете на държавния регулатор трябва да се избират публично и прозрачно от Народното събрание (НС).

Трайчо Трайков коментира и проекта "Южен поток". По думите му той е необходим за страната ни и можеше да бъде печеливш, но не и при тези условия. На финала ще бъде похарчено толкова много, че изобщо не ясно какво ще спечелим. Затова според енергийния експерт трябва да се проведе нов търг за "Южен поток", за което настоява и Европейската комисия (ЕК).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Добър деен. Чак сега ли разбрахте, че вълната за стригане от стадото е в пъти по - малко от това, което бленувате?

08.07.2014 09:46:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.