• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

КТ "Подкрепа" иска актуализация на бюджета на Здравната каса

КТ "Подкрепа" иска актуализация на бюджета на Здравната каса

/КРОСС/КТ "Подкрепа" не подкрепя бюджета на Здравната каса за тази година и иска неговата актуализация. Синдикатът няма достатъчно данни, за да се произнесе дали се налага актуализация на бюджета на държавата, заяви на пресконференция президентът му д-р Константин Тренчев.

Според него всички дейности на Касата са недофинансирани, а предвидените средства само за болнична помощ са с 438 млн. лeва по-малко в сравнение с 2013-а година.

Бюджетът на институцията ще вкара системата в още по-голям хаос, особено в сферата на лекарствената политика, смята Тренчев.

От синдиката изразиха опасение, че до края на годината е възможно на пациентите да не могат да им бъдат отпуснати лекарства в аптеките.

Наличните средства в Здравната каса позволяват да се плати около 68 процента от дейността на болниците, каза още Тренчев.

Междувременно стана ясно, че предложението за актуализацията на бюджета на Здравната каса на МС ще бъде внесено днес в здравното министерство, а министърът на здравеопазването Таня Андреева ще го предложи за обсъждане в МС.

Надзорният съвет на Касата настоява бюджетът да бъде актуализиран с 328 милиона лева, но по сметки на лекарите към момента липсват около 500 милиона лева за болниците. Ако кабинетът се съгласи с актуализацията на бюджета на НЗОК, думата вече ще имат депутатите. Засега не е ясно откъде ще се намерят пари, но прогнозите са, че здравеопазването върви към колапс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.