• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Пускат филм за първия концентрационен лагер в Европа

Пускат филм за първия концентрационен лагер в Европа

/КРОСС/ Утре, 18 декември 2013 г., (сряда), от 18.00 ч., на ул. „Пиротска"№5 , ет. 2 в столицата, (Изложбена зала на Македонския културен дом), е премиерата на „Концлагерът Трикери". Входът е свободен за всеки, който се интересува от история и чрез един уникален филм иска да научи истината за Трикери - първият концлагер в Европа.

Филмът е финансиран от „Фондация ВМРО", ВМРО - Бургас и ВМРО - Стара Загора, а негов автор е областният председател на Организацията в Бургас Георги Дракалиев. Съдбата му е неразривно свързана с кошмарния епизод в българската история, тъй като е потомък на заточеник от Трикери.

Преди сто години островът става първият в историята на Европа концлагер. Той е създаден от гърците на безлюдния остров Трикери, в залива на Волос, на 19 юни преди 100 години. На Трикери в нечовешки условия живеят пленени в хода на междусъюзническата война български офицери и войници. Между осем и дванайсет хиляди солунски българи и български военопленици са натоварени на кораби и избиването им започва още в Солунския залив. Те биват давени за удоволствие на „съюзника", а после изоставени на безводния остров с минимални или никакви дажби на вода и храна.

През месец юни 2013 г. се навършиха точно 100 години от началото на трагичната за България Междусъюзническа война. Сред тази национална катастрофа и многото лични и масови трагедии, причинени от гръцките и сръбски погроми, историята на първия концлагер в Европа остава напълно забравена за поколенията. Георги Дракалиев връща и преразказва отново истината за Трикери чрез филма си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Във филма "Трагедия и слава" на сп."Българска наука" се изнася сведение за този много тъмен момент от българо-гръцките отношения, несъмнено вдъхновен от крайната българофобия на крал Константинос. Чудесно е, че новия филм задълбочава разглеждането на тази голяма драма. Историята трябва да се узнае, за да се гледа спокойно напред.

18.12.2013 14:07:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.