• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Уникални стенописи в църквата "Св. Троица" се нуждаят от реставрация

Уникални стенописи в църквата "Св. Троица" се нуждаят от реставрация

/КРОСС/ Уникални стенописи в църквата "Света Троица" в Стара Загора се нуждаят от реставрация, за да останат за поколенията. Те са увредени от течове в храма. Необходими са средства за спасяването на стенописите. Те са дело на руския зограф Николай Ростовцев. Негова е ръката, зографисала и храм-паметника "Рождество Христово" на Шипка. От изписването им до днес зографиите не са почиствани, не са и освежавани. Покривът на храма тече. 40 000 лева за ремонт на покривната конструкция са отпуснати от Дирекция по вероизповеданията по настояване на Старозагорския митрополит Киприан. Храмът "Света Троица" има 150-годишна история. Тъй като ентусиазмът тогава е бил заразителен, бързо била построена оградата, после и основите. Но градежът на православен храм разбунил духовете. Турци се организирали и го разрушили. Много хора се стекли около разрушените основи. Изпратили и протестно писмо до Одрин. Виновниците били заставени да възстановят щетите. Храмът "Света Троица" посреща Освобождението на България опожарен. При боевете за Стара Загора през лятото на 1877 г. в двора и в черквата загиват 2500 души.

Около 1880 година църквата "Света Троица" е възстановена. Впечатление в нея правят стогодишният архиерейски трон, както и иконостасът, изработен от неизвестен майстор.

През 1903 година започва изграждането на костница, която да съхранява останките на избитите християни. Стенописите и зографиите, които днес могат да бъдат видени в храма, са поръчани от Църковното настоятелство през 1944 г.

За да останат за поколенията, днес своят принос дават и младите. Втора година учениците от Неделното училище към "Света Троица" организират благотворителна кампания за набиране на средства за храма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.