• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Български фестивал на сливата - Троян, 19 - 22 септември

Български фестивал на сливата - Троян, 19 - 22 септември

/КРОСС/От 19 до 22 септември в Троян ще се проведе традиционният фестивал на сливата.

„Български фестивал на сливата" е културно събитие в община Троян, което се осъществи през 2011-2013 г. с финансовата подкрепа на оперативна програма „Регионално развитие"2007-2013 съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за развитие и бюджета на Република България.

Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия". Традиционно се провежда в последната седмица на месец септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край - отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали. Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение.

Фестивалът дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция. Обединява традиционен поминък, занаяти, творчество - запазена марка на Троянския край. Предоставя възможност за провеждане на образователна линия в областта на сливопроизводството и опазване на природната среда и не на последно място създава атрактивна туристическа дестинация и засилва ролята на културата за обогатяване на живота на общността.

ма различни тези за началото на празника и за това на кого принадлежи идеята. Защото не идеята и раздумките за такъв празник, а реализацията му поставят началото. И това начало помним все още и свързваме с името на сътрудничката на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - с. Орешак Маргарита Копринска.

За пръв път от зелената морава на изложението, преди 20 години тръгва днешния, най - троянски празник: „Празника на сливата и Троянската сливова ракия" за да създаде емоции и добро настроение на хората от цялата община, а за гостите избрали не случайно тази дестинация в празничните дни. От това райско место тръгнала славата на ракията преди повече от сто години, и то е мястото което съхранява, популяризира и дава възможност за развитие на народната материална култура. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата открива в идеята на „Празник на сливата и сливовата ракия" един добра и успешен опит да съхрани традицията. Защото този значим поминък на балканджиите си е всъщност живо наследство в което и ракията - отдавна смятана за една от емблемите на града и региона, но и отглеждането на сливите и до днес има своето място в стопанския живот и бита на хората.

Няколко години по късно празника се провежда за пръв път и в Троян, паралелно с атракциите на изложението. Като всеки празник носи очакване и емоции и се разширява кръга от участници и подкрепящи празника - Общината, НЧ „Наука-1870 г." Троян, Института за планинско животновъдство и земеделие, Винпром, Музея на занаятите, читалищата от цялата община създават и градят празника в който освен магията и романтиката на приготвянето на дестилата в домашна среда - запазена марка на Троян и на България все по-отчетливо зазвучава стремежът да се съхраняват традицията и материалната култура на българите, да опазва духа на Балкана. Освен атракцията, ракията и сливовите изкушения, фактор за това са неповторимата природа на Троянския край, душевността на балканджиите, народното изкуство и занаятите, и разбира се разнообразната богата програма на празника, която във всяка следваща година от началото е по-богата, по всеобхватна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.