• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Съветът за сигурност свиква извънредно заседание заради речта на Тръмп

Съветът за сигурност свиква извънредно заседание заради речта на Тръмп

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък. Причината - решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви едностранно Йерусалим за столица на Израел, предава „Франс прес", цитирана от БНР.

То беше свикано по искане на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания.

Анонсът за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, направен от президента Доналд Тръмп предизвика и поредица от негативни изказвания, но и вълна от протести.

В знак на несъгласие с решението му, светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени, предаде „Ройтерс".

„Изключихме лампичките на коледната елха тук, във Витлеем като послание от палестинския народ, от хората на Свещената земя заради срамното решение на расистки настроения американски президент, който смята Йерусалим за столица на Израел", обясни Мунтер Амера за Коледната елха край църквата "Рождество Христово" във Витлеем.

По-рано пък в знак на благодарност към Тръмп бяха осветени стените на Стария град на Йерусалим в червено, бяло и синьо. Кметът Нир Баракат дори пое ангажимент по-късно днес главният вход на града също ще бъде осветен в цветовете на Америка и американски знамена да бъдат поставени по големите улици.

„Горди сме с президента Тръмп и аплодираме неговия ход, защото това негово изказване изпраща ясно послание към целия свят, а имено че САЩ и самият Тръмп стоят до Израел и еврейския народ, тъй като признават историческите връзки между еврейския народ и Израел с неговата столица през последните 3 000 години, а именно Йерусалим", подчерта Баракат.

Изказването на Тръмп от Белия дом стана повод и за протести вчера в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци. Множество от недоволни се събра и по улиците на град Газа, както и пред сградата на американското посолство в Анкара.
„Протестираме, защото сме гневни! Това решение не е представително за нас - то е несправедливо, то е неморално! Това би означавало джамията "Ал-Акса" да бъде призната за седалище на евреите и особено на ционистите. Като мюсюлмани, ние никога няма да приемаме тази еврейска инвазия в "Ал-Акса" - първата кибла на мюсюлманите. Тук сме, за да опровергаем признаването на Йерусалим за столица на израелци и евреи - този град е киблата за мюсюлманите!"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.