• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Тръмп спечели в рамките на "статистическата грешка"

Тръмп спечели в рамките на "статистическата грешка"

/КРОСС/ Милиардерът Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

Републиканецът Доналд Тръмп е новият, 45-ти по ред държавен глава на САЩ, който ще управлява страната през следващите четири години. Триумфът на републиканеца е убедителен: той получи подкрепата на 290 електори при необходим минимум от 270 гласа, докато съперникът му от Демократическата партия Хилъри Клинтън събра 218 гласа.

Победата на Тръмп изглеждаше неочаквана, дори шокираща. Броени дни преди вота социолозите дадоха грешни прогнози, според които Клинтън имаше комфортна преднина. 

Както и в случая с Brexit във Великобритания, социолозите дадоха грешни прогнози.

Грешка, но каква?

Впрочем, така се случи и на президентските избори у нас - социолозите даваха близки резултати между двамата основни кандидати, но в полза на този на ГЕРБ. Вотът на 6 ноември обаче ги опроверга - издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП генерал Румен Радев изпревари доскорошната председателка на НС Цецка Цачева.

"Разликата между Клинтън и Тръмп е в рамките на статистическата грешка" - обявиха преди дни "Вашингтон пост" и Ей Би Си. Според проучването Клинтън получава 48 процента подкрепа, а Тръмп - 43 процента. При предишното проучване, Клинтън имаше подкрепа от 47 на сто, а Тръмп - от 44 процента.

New York Times оцени предварителните проучванията за резултатите като „даващи 85% вероятност на Клинтън да победи".

Въпреки това Хилъри Клинтън се представи с най-лошите резултати за Демократическата партия от 2000-та година. Още в два часа местно време ръководителят на кампанията на бившата първа дама Джон Подеста разпусна щаба, отпращайки хората по домовете им, с което предизвести загубата.

Според оценката на политолози настоящата избирателна кампания в САЩ е била най-бурната и непредсказуема през последните десетилетия. Анализатори определят успеха на Тръмп като „голямата неизвестна" в световната политика.

70-годишният Тръмп обеща да доведе промяната в Белия дом. Той няма никакъв опит в управлението на страната, а по време на кампанията доказа, че от него може да се очаква всичко.

В първи коментар "Ню Йорк таймс" публикува тази сутрин емоционалната реакция на авторитетния си наблюдател Пол Кругман:

"Хората като мен и вероятно като повечето читатели на "Ню Йорк таймс", явно не познават страната, в която живеят. Ние мислехме, че нашите съграждани в крайна сметка няма да гласуват за кандидат, толкова очевидно неквалифициран за висшия държавен пост, толкова темпераментно неуравновесен, толкова вдъхващ страх и въпреки това изглеждащ нелепо. Ние мислехме, че страната, макар все още далеч да не е преодоляла расовите предразсъдъци и женомразието, все пак е станала много по-открита и толерантна с течение на времето...

Оказва се обаче, че сме грешали." - пише Кругман.

Не зная накъде вървим оттук нататък. Нима Америка е пропаднала като държава и общество? Изглежда много вероятно. - допълва авторът.

Очакваното победата на Доналд Тръмп шокира Европа, пише Георги Готев в EurActiv.com и посочва разликата между реалните резултати и прогнозните на социолозите.

С Тръмп ще се работи по-трудно, заяви председателят на Европейския парламент. Надявам се, че ще намерим път за сътрудничество, допълни Шулц.

Няма социология, която да е адекватна на този вид кампания. Тръмп е усвоил хейтърските социални мрежи. Не знаем какво ще прави като президент, коментира Соломон Паси пред Нова телевизия. Тръмп е непредвидим човек. Не се знае кое обещание ще удържи и кое не. Най-важният въпрос е този за глобализацията, допълни той.

"Когато социолозите и 99% от медиите са на едно и също мнение, бъдете сигурни, че ви чака сериозна изненада. Физиономиите по големите щатски телевизии са не кисели, а хининови.
Стана точно това, за което предупреждаваше Сандърс, докато не отстъпи." - пише във Фейсбук Чавдар Найденов.

Резултатите от изборите в САЩ той обобщава в изречението "Бунт срещу глобализацията в самото й сърце!"

"Реваншът срещу демокрацията започва още тази сутрин." - допълва в коментара си социологът.

Наблюдаваме на живо как американският народ раздава яки шамари на елита си. Това е обнадеждаващо! - коментира в социалната мрежа журналистът Петър Волгин.

Явно разтревожен от развоя на изборите, настоящият президент на САЩ Барак Обама се опита да успокои народа с думите: „Каквото и да се случи утре, слънцето ще изгрее отново и САЩ ще продължат да бъдат най-голямата страна в света".

Международният анализатор Боян Чуков прогнозира, че победата на Доналд Тръмп ще доведе до сериозни промени в България. Според него, ако Тръмп победи и стане президент, то на втория тур категорична победа на нашите президентски избори ще постигне Румен Радев. Ще помете Цецка Цачева. Ще стартира окончателното затихване във времето на проекта „ГЕРБ".

Това ще предизвика лавина от промени в нашата страна. Ще започне процес на подмяна на една голяма част от политическия елит. Геополитическата конфронтация между Русия и САЩ на българска територия ще намалее значително, коментира той.

Шеговито журналистът Александър Симов пита: "Сега освен Путин и Тръмп ли ще нахлува в България, ако ген. Радев спечели?"

В същия тон е коментарът и на колегата му Иво Христов: "Америка не успя да спре Путин. Сега последната надежда е в Цецка и реформаторите. И в умерената сирийска опозиция, разбира се."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

az

социолозите по скоро се опитват да оказват влияние на хората вместо да си вършат работата,там е грешката .избирателите са много по образовани и мислещи защото не работят за хонорари.

10.11.2016 08:52:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.