• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

САЩ и страните от Залива следят финансирането на тероризма

САЩ и страните от Залива следят финансирането на тероризма

/КРОСС/ САЩ и страните от Персийския залив се съгласиха да разкрият център, който да наблюдава финансирането на тероризма, предава news.bg. Американският президент Доналд Тръмп дискутира сигурността и оръжейни сделки с лидерите на страните от Персийския залив в Рияд.

Припомняме, че Саудитска Арабия - родното място на исляма, е първата страна, която Тръмп посещава след встъпването му в длъжност през януари. Във втория ден от визитата е планирано той да направи обръщение към около 55 арабски и ислямски и лидери и държавни представители за исляма и борбата с тероризма.

Доналд Тръмп участва във водена от Саудитска Арабия среща на върха с лидерите от състоящия се от шест държави Съвет за сътрудничество в Персийския залив, където дневният ред включваше конфликтите в Йемен и Сирия, както и отношенията с Иран.

Срещата на върха се провежда, след като САЩ и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив подписаха меморандум за разбирателство за създаване на център, който ще следи източниците за финансиране на тероризма.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и саудитският принц Мохамед бин Найеф размениха папки, съдържащи подписания меморандум.

Тръмп проведе двустранни срещи с краля на Бахрейн Хамад бин Иса ал-Халифа и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

Тръмп обеща на Бахрейн, че няма да има никакво напрежение в отношенията с неговата администрация. Напреженията между Манама и Вашингтон се увеличиха, когато бившият президент Барак Обама критикува репресиите срещу прореформистки протестиращи през 2011 година.

С поглед към създаването на работни места в САЩ и сигурността в района на Персийския залив, Доналд Тръмп обяви, че той и емирът на Катар ще обсъдят "закупуването на много красиво военно оборудване".

"Никой не го прави като САЩ", заяви Тръмп.

Сигурността е топ приоритет в региона. Сунитските лидери от страните от персийския залив обвиняват Иран, че подбужда размирици в техните страни, както и в бедната съседка Йемен.

Разговорите се състояха, след като Саудитска Арабия и САЩ подписаха споразумения на стойност 280 млрд. долара и обещаха да работят заедно, за да преборят общите врагове.

Сделка за 110 млрд. долара ще влезе в сила веднага.

По време на среща с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, Тръмп прие покана да посети страната. Той нарече ал-Сиси приятел и допълни, че посещението ще бъде в списъка много скоро.

Ал-Сиси нарече Тръмп "уникална личност, която е способна да направи невъзможното", на което Тръмп отговори: "Съгласен".

"Ройтерс" допълва, че Тръмп ще призове арабските лидери да се противопоставят на ислямисткия екстремизъм по време на речта си по-късно днес. Той ще очертае борбата с тероризма по-скоро като битка между доброто и злото, отколкото като сблъсък на цивилизации.

"Това е битка между варварски престъпници, които се опитват да заличат човешкия живот и достойни хора от всички религии, които се опитват да го защитят", се очаква да каже Тръмп съгласно извадки от речта, разпространени от Белия дом.

"Това означава честно да се изправим срещу кризата на ислямисткия екстремизъм и терористичните групировки, които той вдъхновява. А това означава да стоим заедно срещу убийството на невинни мюсюлмани, подтискането на жените, преследването на евреите и клането на християните", се очаква да подчертае още в речта си Тръмп.

В понеделник Доналд Тръмп ще отпътува от Саудитска Арабия за Израел, Ватикана, Белгия и Италия, ще се срещне с лидерите на НАТО в Брюксел и Г-7 в Сицилия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Верват си даже.

22.05.2017 08:51:55

Анонимен

САМОСЛЕДЯТ СЕ! Ново дваесет.

22.05.2017 08:45:32

Анонимен

Все едно да призовеш циганора да не лъже и да не краде.

22.05.2017 08:42:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.