• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Златодобивът в Трън разрешен с невалиден министерски подпис

Златодобивът в Трън разрешен с невалиден министерски подпис

/КРОСС/Планът за златодобив в Трън е одобрен с невалиден подпис на министър. Затова и сдружение "Трън" сезира главния прокурор Сотир Цацаров. Оказва се, че златодобовът е разрешен с подпис на министър Нона Караджова, 17 дни преди да встъпи в длъжност като министър. С подписа от 10 юли 2009 г. е продължен срокът на договора за търсене и проучване за злато в община Трън, съобщават от сдружението.

Продължението е трябвало да бъде подписано преди 11-ти юли, тъй като действието на договора изтича на следващия ден, а по това време министър е Джевджет Чакъров, който очевидно е отказал да подпише продължението и договорът е изтекъл. Министър Караджова полага клетва като министър чак на 27 юли 2009 г. или 17 дни по-късно от датата на нейния подпис.

Със заявление по Закона за достъп до обществена информация членовете на сдружението получават достъп до договора и неговите анекси. При направения преглед на документите става ясно, че на 12 юли 2004 г. между министъра на околната среда и водите и "Мартерн" ЕАД е сключен Договор за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ "Трън", област Перник.

На 11 юли 2007 г. е сключено първо допълнително споразумение към горепосочения договор, с който на основание чл. 31, ал. 3 от Закона за подземните богатства и чл. 3.4. от договора, и във връзка с депозирано заявление на "Мартерн" ЕАД, срокът на договора за търсене и проучване е удължен с две години. Допълнителното споразумение е подписано от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

На 10 юли 2009 г. е сключено второ допълнително споразумение към горепосочения договор, с който на основание чл. 31, ал. 3 от Закона за подземните богатства и чл. 3.4. от договора и във връзка с депозирано заявление на "Мартерн" ЕАД, срокът на договора за търсене и проучване е удължен с две години. Допълнителното споразумение е подписано от Нона Караджова, министър на околната среда и водите.

След отправено от Сдружение "Трън" заявление за достъп до обществена информация до Народното събрание е върнат отговор, че Нона Караджова е избрана за министър на околната среда и водите с решение за избиране на Министерски съвет, прието от Народното събрание на 27 юли 2009 г.

Очевидно, че към момента на подписване на допълнително споразумение от 10 юли 2009 г. към Договор за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ "Трън", област Перник от 12 юли 2004 г., Нона Караджова все още не е била назначена за министър на околната среда и водите, коментират от сдружението.

Поради тази причина тя е нямала компетентност и представителна власт да подпише допълнителното споразумение, с което е удължен с две години срокът на договора за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми от 12 юли 2004 г. според тях.

Това на практика прави невалидна цялата процедура за концесия за добив на руди в община Трън. За тези констатации са информирани и министърът на енергетиката и министърът на околната среда и водите с искане процедурата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ "Трън", община Трън, област Перник, по сключен договор от 12 юли 2004 година, между министър на околната среда и фирма "Мартерн" ЕООД, да бъде прекратена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.