• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Калфин призова бизнеса да се фокусира върху потенциала на демотивираните младежи

Калфин призова бизнеса да се фокусира върху потенциала на демотивираните младежи

Варна /КРОСС/ Нивата на безработицата у нас не са много високи - тя е около 10%. Същественият проблем с безработицата обаче е, че тя е структурна - най-голям е проблемът с младежите до 29 години, с хората над 55 години и с трайно безработните. За всички тези групи Министерството на труда и социалната политика разработва отделни целеви мерки, така че да преодолеем негативната тенденция в най-кратки срокове. Каквито и идеи да развиваме, обаче, те не биха били ефективни без участието на бизнеса". Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на Извънредното заседание на група „Работодатели" към Европейския икономически и социален комитет, организирана съвместно с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), което се провежда днес във Варна.
„Сред ключовите предизвикателства, пред които сме изправени в България, е огромният брой демотивирани млади хора, които нито учат, нито работят. Техният брой надвишава 160 000. Това е огромен потенциал, както за българския бизнес, така и за българската икономика, затова от всички нас - от държавата и от бизнеса, зависи да покажем на тези хора смисъла от това да се работи и перспективите, които имат, за да превърнем техния потенциал в актив", категоричен беше още министър Калфин.
Пред делегатите той представи и промените в Кодекса на труда, приети от Народното събрание миналата седмица, чрез които широк кръг от работодатели ще бъдат насърчавани да разкриват работни места в различни сектори на икономиката, в т.ч. селското стопанство. Той подчерта още, че и по пилотните проекти на дуално обучение, се предвижда финансово подпомагане на работодатели за разкриване на нови работни места и провеждане на целенасочени професионални обучения за подготовка на квалифицирани кадри за нуждите на бизнеса.
„Българското правителство подкрепя предприемачеството и се стреми да опрости административната уредба и да намали регулаторната тежест", отбеляза министър Калфин. Той напомни, че за настоящия финансов период 2014-2020 г. България разполага с малко над 1 млрд. евро европейско финансиране и национално съфинансиране за Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". „Към пазара на труда са насочени 60% от средствата по програмата", напомни още той.
В изказването си вицепремиерът подчерта, че успешната съвместна работа на държавните институции, реалния сектор и социалните партньори продължава в посока повишаване гъвкавостта и сигурността на пазара на труда.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.