• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Честваме деня на труда - 1-ви май

Честваме деня на труда - 1-ви май

/КРОСС/ На 1-ви май много страни в света честват обществените и икономически постижения за защита правата на работническото движение.

Това е и ден на левите движения.

Той е приет за един от официалните празници в редица страни - Китай, Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия, сред тях е и България.

В САЩ и Канада той се чества на първия понеделник от септември.

Празникът се е чествал и в Третия Райх под името "Имперски трудов ден" (Reichsarbeitstag).

Появяването на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на социалните права.

Началото е не къде да е, а в Чикаго през 1886 година, когато се организира първата в историята обща международна стачка. На стачка излизат 300 000 работници с искане за въвеждане на 8-часов работен ден.

След тридневни протести стачката е разпръсната от полицията, а осем от стачкуващите са убити.

В следващите години 1-ви май започва постепенно да се отбелязва в почти всички страни, но най-вече в социалистическите и комунистическите държави, където се организират многохилядни манифестации, военни паради, ударни бригади.

В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 година. В годините на Комунистическа България празника се отбелязва с мащабни организирани митинги и празненства из цялата страна. Манифестацията минаваше пред мавзолея на Георги Димитров.

Понастоящем празникът е официален и е неработен ден, но държавната власт не се ангажира с провеждането на масово отбелязване на празника. Честването е най-често отбелязвано от леви партии и движения.

У нас ще бъде отбелязан със серия инициативи.

В 10.30 часа с шествие под надслов "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!" от пл. "Народно събрание" до "Борисовата градина" БСП ще отбележи Международния ден на труда и работническата солидарност.

От 11.00 часа КТ "Подкрепа" ще проведе шествие по повод Деня на труда от пл. "Света Неделя" по бул. "Витоша" през парка на НДК по моста на Влюбените до Южен парк 2. Шествието ще приключи с концерт зад музея "Земята и хората", който ще премине под надслов "Рок за труда".

С празнична обиколка на центъра на София с ретро трамвая Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) стартира на 1 май новата си кампания "Нашият обществен транспорт". Тя се организира по инициатива на Международната федерация на транспортните работници (ITF) и нейната цел да популяризира предимствата на обществения транспорт.

Официалното откриване ще състои от 11.00 ч. на пл. "Възраждане".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.