• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Социалният министър доволен от ангажимента на НС за неизплатените заплати

Социалният министър доволен от ангажимента на НС за неизплатените заплати

/КРОСС/ Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев оцени като стъпка в правилната посока новосъздадената парламентарна комисия за анализ на случаите на неизплатени работни заплати. Той направи коментара си пред журналисти преди международния младежки форум "Бъдеще за труда, бъдеще за младите хора", организиран от КНСБ, предава news.bg.

"Това, което Народното събрание взе като решение за създаване на временна комисия, която да се занимава и да анализира проблемите със закъснелите изплащания и неизплащане на доходите на работниците и служителите е стъпка в правилна посока", коментира Гълъб Донев.

По думите му е важен въпросът както за законодателството, гарантиращо правата на работника, така и за неговото прилагане. Донев посочи, че трябва да се постави въпросът имаме ли пропуски по отношение на контрола. Според него са необходими промени в редица закони, например Търговския закон, където също трябвало да бъдат гарантирани вземанията на работника.

Относно предстоящия Международен ден на труда - 1-ви май, Гълъб Донев отбеляза, че Международната организация по труда, ЕК, ЕС непрекъснато изследват условията на труд и предизвикателствата, които стоят пред трудещите се.

Сред промените, които настъпват в света на труда, той открои процеса на дигитализация и заговарянето за Четвъртата индустриална революция. По думите му тя поставя редица въпроси пред властите и уредбата на трудовите права на работещите.

"Ние сме свидетели на това, което настъпва като промяна в условията на труд, промяна на заетостта, промяна на работните места. Само преди няколко години в сферата на туризма имаше много работещи, които на място приемаха нашите резервации, сега вече все по-често, тези работни места са закрити и не съществуват. Така че промените, които настъпват са много. Професионалните рискове на работното място също поставят на редица изпитания работодателите", коментира Донев.

Той отбеляза, че в момента в ЕК, в структурите, които се занимават със законодателството тече интензивен диалог и в сферата на командироването на работници и служители за предоставяне на услуги в ЕС, и в сферата на регламента за координация на системите за национална сигурност в ЕС.

"Обсъждат се промени в директивите за канцерогените и мутагените, така че да се въведат и приемат такива норми за условия на работното място, които да гарантират в максимална степен безопасността, здравето и живота на работещите", каза още той.

На въпрос какво е наследството, което оставя на следващия министър на труда и социалната политика, Гълъб Донев посочи: "Изключително удовлетворен от това, че оставям едно добро, работещо министерство. Аз го приех като такова".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.