• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Калфин: Всеки работещ трябва да има информация каква е отпуската му за годината

Калфин: Всеки работещ трябва да има информация каква е отпуската му за годината

София /КРОСС/ Ние сме категорични, че всеки работещ трябва да получава информация за това от каква отпуска може да се възползва в рамките на годината. Вярваме, че с новите технологии това няма да е сложно усилие, а по-скоро въпрос на една по-добра вътрешно-фирмена организация, обясни след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество неговият председател - министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Изказването идва в резултат на настояване от страна на работодателските организации, да отпадне задължението на работодателя в срок до 31 януари на всяка календарна година да уведомява писмено работниците и служителите за размера на платения годишен отпуск, включително - отложен или неползван от предходни календарни години. „Не във всяко предприятие работникът има достъп и знае коя част от отпуската му е в риск да се заличи. Хората не трябва да губят правата си", настоя министър Калфин.
Не е в полза на нормалния бизнес работодателят да бъде товарен с допълнителни уведомления и не е обосновано да му се вменява задължение да следи за начина, по който работещият се разпорежда с правото си на отпуск, заяви след края на заседанието председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той припомни, че бизнесът прие с огромно удовлетворение отпадането на изискването за писане на графици за отпуските и изрази недоумение от новото изискване за писане на десетки други административни документи. Това ли е административна реформа, повдигна въпроса той.
На заседанието днес социалните партньори в Националния свет за тристранно сътрудничество разгледаха официално Наредбата за работното време, почивките и отпуските, която произтича от влезлите в сила от 17 юли 2015 г. изменения и допълнения в Кодекса на труда. Отпадането на задължението работодателите да изготвят график за ползване на платения годишен отпуск налага и уреждането на ползването, едностранното предоставяне и отлагане му в Наредбата. В нея се уточняват още и правилникът за вътрешния трудов ред при работното време с променливи граници.
Членовете на Националния съвет обсъдиха още и новия член 114а в Кодекса на труда, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа и еднодневните договори за наетите в овощарството, зеленчукопроизводството и розобера. По данни на Главна инспекция по труда, 2000 са договорите, които са сключени в страната само за една седмица, информира вицепремиерът Калфин.
„Определено има интерес към еднодневните трудови договори, но все още хората се страхуват от това да не загубят социалните си права, заради тях. Още веднъж повтарям - не, никой, който подписва еднодневен трудов договор, няма да загуби социалните си права", коментира още социалният министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

питлестия

Щом има такива фирми,предлагам да ги спукат от проверки всички проверяващи органи -да видят кон боб яде ли!

06.08.2015 08:45:03

Анонимен

Има фирми, в които нямаш право да вземаш полагаем отпуск. За тях "Кодекс на труда" не съществува.

05.08.2015 20:13:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.