• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Депутати се срещнаха с делегация на Комисията по труда и социалните въпроси в Германския Бундестаг

Депутати се срещнаха с делегация на Комисията по труда и социалните въпроси в Германския Бундестаг

/КРОСС/ Народни представители от Комисията по труда и социалната политика в 42-рото Народно събрание се срещнаха с делегация на Комисията по труда и социалните въпроси в Германския Бундестаг, водена от Карл Шиверлинг. Сред обсъдените теми бяха ситуацията на пазара на труда, емиграцията по икономически причини, въвеждането на дуалната система в образованието, както и проблемите, свързани с младежката безработица и интеграцията на ромското население.

Корнелия Нинова отбеляза, че българският парламент е променил законодателната уредба така, че тя да предвижда хората с най-ниски доходи да получат обратно внесения от тях данък в края на календарната година. Председателят на Комисията по труда и социалната политика уточни, че от Държавния бюджет за 2014 г. са предвидени 13 млрд. лева за социални дейности.

Българските народни представители се обединиха около тезата, че липсата на квалифицирани кадри и високите нива на младежката безработица са сериозен проблем. Затова държавата трябва да насърчи заетостта сред младите хора. Корнелия Нинова заяви, че се предвиждат данъчни облекчения за фирми, които наемат на стаж и изплащат стипендии на младежи в последните две години от обучението им в системата на средното или висшето образование.

По думите й разходите на тези компании ще се приспадат от данъчната облагаема основа. Фирмите ще се задължават след завършването на училище или на университет да наемат младежи за поне 2 години работа по специалността. Образованието трябва да бъде обвързано с икономиката, допълни тя.

По време на разговора стана ясно, че проектът на закон за въвеждане на дуалното обучение вече е подготвен и е разработен по германски образец. Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Тотю Младенов подчерта, че дуалната система е един от възможните начини за намаляване на младежката безработица. Според него по този начин младите хора ще имат шанса да прилагат на практика това, което са научили, за да бъдат по-пригодни за търсенето и предлагането на пазара на труда.

Заместник-председателят на Комисията по труда и социалната политика Георги Гьоков коментира, че българският бизнес изпитва остра нужда от квалифицирани кадри, особено в сферата на техническите науки.

Германските парламентаристи изразиха надеждата си, че броят на стажантските програми ще бъде разширен и по този начин ще се привлекат повече чуждестранни инвестиции. Те споделиха и опита на Федералната република по отношение на пенсионната система и възможностите за по-ранно пенсиониране.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.