• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

17 миньори от "Оброчище" протестират под земята

17 миньори от "Оброчище" протестират под земята

/КРОСС/ Миньори от рудник "Оброчище" протестират под земята. Те са общо 17 на брой, съобщиха от Главна инспекция по труда (ГИТ). Това става месец и половина след като миньорите от "Оброчище" постигнаха споразумение и прекратиха гладната си стачка под земята.

На 1 юни в 15:30 часа миньорите не излязоха след края на смяната си. Работниците останаха под земята в знак на протест за забавени възнаграждения.

Инспектори от дирекция "Инспекция по труда" Добрич следят на място да бъдат осигурени безопасни условия на протестиращите миньори, увериха от ГИТ.

17-те протестиращи работници се намират в добре укрепена зона. При тях, за да осигурят безопасността им, са влезли длъжностно лице по охрана на труда, двама началници на смени и един помпиер, тъй като дейностите по водоотлива не могат да бъдат прекратявани.

Инспекторите са уверени, че на миньорите са осигурени храна и вода.

Екипът на Инспекцията по труда е на място в рудника още от сутринта, за да проследи дали работодателят "Евроманган" ЕАД ще изпълни задължението си да изплати в срок възнагражденията за месец април, както и да осигури ваучерите за безплатна храна за същия месец.

Възнагражденията, заедно с договореното при протеста през месец март увеличение, трябваше да бъдат изплатени до края на месец май. В същия срок трябваше да бъдат осигурени и ваучерите за безплатна храна на правоимащите работници.

Исканите при проверката документи не са предоставени на длъжностното лице, определено да представлява дружеството пред Инспекцията по труда. Това е причината да му бъде връчена призовка за явяване на 02 юни 2017 г. в 10 часа в дирекция "Инспекция по труда" Добрич за предоставянето им.

По телефона е информирана Тереза Данкова - мениджър маркетинг и администрация, за призовката, която се е обадила по-късно на инспекторите, че работниците били информирани за забавеното плащане. Тя е уведомила и синдикалистите в предприятието за забавените възнаграждения. Независимо от обстоятелствата, законодателството не освобождава работодателите от ангажимента да изплащат в договорените срокове възнагражденията.

От Главната инспекция по труда са видели, че на стената на административната сграда на рудника е поставено съобщение, според което възнагражденията ще бъдат изплатени на 08 юни 2017 г., след като бъдат получени преводи от чуждестранни контрагенти.

От ГИТ напомнят, че контролните органи на Агенцията постоянно следят ситуацията в мина "Оброчище" още от 10 март 2017 г. Инспекцията беше първата институция, която започна проверка веднага след заявеното намерение за протести на миньорите за забавени възнаграждения през месец, след като се самосезира по публикации в медиите.

След намесата на Инспекцията забавените тогава възнаграждения бяха изплатени. Бяха осигурени и ваучери за безплатна храна преди изтичане на даденото за това предписание. За забавените възнаграждения на работодателя беше потърсена административнонаказателна отговорност. Такава му беше потърсена и за неосигурени ваучери за храна за месеците февруари и март, като същите на по-късен етап бяха осигурени.
От главната инспекция по труда признават, че от години имат сериозни затруднения в комуникацията с работодателя и са търсили съдействие от полицията.

Липсата на личен състав и достъп до деловодство за предоставяне и изискване на документи е проблем, който съществува в предприятието от години и е пречка и за контролните органи на ИА ГИТ.

Многократно дружеството е санкционирано за несвоевременното оформяне и предоставяне на документи на работещите, но проблемът съществува и до днес. И преди му е търсена отговорност и заради неоказано съдействие на контролните органи.

От ГИТ ще продължат периодичен контрол в рудник „Оброчище" и ще предприемат своевременни действия при възникване на проблеми, свързани с трудовото законодателство, включително осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.