• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Платно на Ван Гог, оценено на 30-50 милиона долара, отива на търг

Платно на Ван Гог, оценено на 30-50 милиона долара, отива на търг

/КРОСС/Британската аукционна къща "Сотбис" /Sotheby's/ ще предложи на есенен търг в Ню Йорк, посветен на изкуството на импресионизма и модернизма, платното "Червени макове и маргаритки" на холандския художник постимпресионист Винсент ван Гог, предаде ИТАР-ТАСС. Според представители на "Сотбис" предварителната оценка на картината е 30-50 милиона долара. Ван Гог е работил над "Натюрморт. Ваза с маргарити и макове" през юни 1890-а г. в разположеното недалеч от Париж градче Овер в дома на своя приятел доктор Пол Гаше, който по онова време се е грижил за здравето на художника.

Картината е нарисувана само няколко седмици преди трагичната смърт на Ван Гог и предава сложното емоционално състояние, в което той се е намирал по онова време - отбелязва Саймън Шо, един от ръководителите на отдела за импресионизъм и модернизъм в "Сотбис". Художникът изпитвал сериозни финансови трудности и по всяка вероятност е дал платното на д-р Гаше като компенсация за оказаните му медицински услуги.

В средата на 20-те години на ХХ век натюрмортът "Червени макове и маргаритки" е едно от първите произведения на Ван Гог, попаднали в САЩ. По-късно картината е била в галерия в Бъфало, а през последните 20 години се е намирала в частна европейска колекция. По думите на Шо, работи на Ван Гог много рядко се появяват на търгове.

За разлика от Моне и Пикасо, които са имали дълга и плодотворна кариера, Ван Гог е рисувал кратко, отбелязват от аукционната къща. Художникът се самоубива на 37-годишна възраст. Търгът "Изкуството на импресионизма и модернизма" ще се състои на 4-ти ноември. Преди него платното ще бъде показано в Хонконг /2-5 октомври/ и в Лондон /12-18 октомври/.

Най-скъпата, продадена досега творба на Ван Гог, е "Портрет на доктор Гаше" /1890 г./. През май 1990 г. за нея на търг на "Кристис" са платени 82,5 милиона долара. През следващите 15 години картината оглавява списъка на най-скъпите произведения на изкуството, продавани някога на търг.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.