• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

"Лунната торбичка" на Нийл Армстронг отива на търг

"Лунната торбичка" на Нийл Армстронг отива на търг

/КРОСС/ Навършват се 48 години от първото стъпване на човек на земята. По повод годишнината от легендарната мисия Аполо 11 в Ню Йорк ще се проведе търг на предмети от полета. Сред тях е торбичката, в която Нийл Армстронг събира камъчета от лунната повърхност - реликва, която излиза на бял свят след години в неизвестност.

Торбичката, в която на 20 юли 1969-та Нийл Армстронг събира камъчета от луната, по всяка логика би трябвало да е в някой музей. От три години обаче тя е собственост на нюйоркска адвокатка, запалена по космоса. Жената имала навика да посещава правителствен сайт за търг на вещи и там попаднала на изненадващото предложение.

"Беше описана като лунна чанта. Летяла. С номер. И с лунен прах вътре", казва собственикът й Нанси Карсън, платила 995 долара и след седмица покупката пристигнала.
"Чувствах се като намерила светия Граал."

Но придобивката била толкова невероятна, че за всеки случай Нанси я изпратила в НАСА за тестване на праха и потвърждение. Отговорът бил, "да това е торбичката от Луната, но няма да ви я върнем, защото изобщо не е трябвало да е в частни ръце". Адвокатката съди агенцията, печели, връща си реликвата и сега я предлага на търг, като очакваната цена е 4 милиона долара.

"Не е нужно да си американец, за да разбираш защо е важна и предизвиква толкова вълнения. И петгодишно дете в Китай би се развълнувало", коментира Касандра Хатън от аукционна къща "Сотби".

Всъщност след полета торбичката попада в два музея, но е присвоена с други експонати от недобросъвестен директор, открита от правосъдните власти през 2003-та и после поради сбъркан инвентарен номер попада на търга през 2015-та.

"Намерих парченце история, забравено от всички. Голямото ми удовлетворение е, че го спасих", коментира Нанси Карсън.

Карсън обещава да дари част от приходите от продажбата за благотворителност.

БНТ

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.