• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Сайтове за пазарлък свиват разходите на купувачите

Сайтове за пазарлък свиват разходите на купувачите

София /КРОСС/ Нова мода в онлайн покупките навлиза у нас - обърнати търгове. При тях ценовите параметри се определят от купувача, а не от продавача.

Обърнатите аукциони са най-популярни при покупки на корпоративно ниво. Закупени по този начин стоки, като строителните материали или счетоводни и спедиторски услуги, излизат с до около 30 на сто по-евтино.

Как става наддаването?

При стартирането на обърнат търг купувачът създава онлайн обява. В нея описва желаната покупка, определя срока на търга и публикува обявата в онлайн платформата. Сайтове за обърнати търгове предоставят на клиентите си възможността да изпратят покана до конкретни доставчици или да използват всички търговци, регистрирани в системата.

Доставчиците, включили се в търга, отправят оферти, в които описват опита си и детайлите на офертата, която отправят. Натрупаните оферти се нареждат една до друга, като се образува своеобразна диаграма от предложения. Това прави сравнението им лесно за купувача.

По-бързо и по-евтино

Сред ползите от обърнатите търгове за купувачите са най-ниска възможна цена и спестено време при покупки. Друг плюс е липсата на притеснение от пазарлък с познати търговци.

„Сега, за да купи материалите, купувачът звъни на хората, с които обичайно работи и по правило са негови приятели и им иска цена. Така той се обажда на няколко души, преди да сключи сделка. И не се пазари много с тях", обясни създателят на първата българска онлайн платформа за обърнати търгове „ Auxionize" Ивайло Пенчев.

Алтернативните аукциони могат да служат и като превенция на корупцията във фирмата. „В моята фирма имаше корупция, защото при мен работят само добри хора. И те като такива дават поръчки на свои познати и приятели, какво по-човешко от това. След като въведох обърнатите търгове във фирмата си, свих разходите с 20% за година", каза Пенчев.

Равен достъп до сделка за търговци от цял свят

За доставчиците технологията осигурява равен достъп до обявата и еднакъв шанс за спечелване на сделката. Предлагането на по-ниска цена е стимул за продавачите да предоставят към офертата си нови и разнообразни услуги, от които да печелят.
Основният плюс за търговците от търговете с обратно наддаване е бързото и лесно откриване на нови клиенти без разходи за реклама.

Ниските цени подвеждат

Експертите обаче съветват купувача да гледа отвъд цената, защото има и други елементи като допълнителни услуги, които съпътстват изпълнението на проекта. Обикновено продавачите, които предлагат по-високи цени, включват като бонус допълнителни услуги, високо качество на материалите и гаранции.

Ниските цени често подвеждат. Така например в дребния шрифт на най-ниската оферта може да се удължава крайният срок за доставка или изпълнение.

Затова нерядко везните се накланят към продавач с добра репутация и по-скъпа оферта за сметка на по-изгодно предложение, направено от по-малко уважаван продавач.
В същото време някои купувачи просто няма как да спечелят от принципа за обратно наддаване. Много стоки се предлагат от ограничен кръг доставчици, които работят с договореност помежду си и не биха подбивали цените си.

Белият дом пазарува на принципа на обърнатата пирамида

От десет години държавната администация на САЩ използва метода на обърнатите търгове при възлагане на обществени поръчки. Според отчет на Белия дом чрез нетрадиционните аукциони са сключени 85% от сделките между държавата и дребния бизнес през 2013 г.

"Конкуренцията в бизнеса с горивата води до най-големите спестявания в администрацията при сключването на сделки през обърнатите търгове. По този начин агенцията купува много по-евтино обикновените стоки и услуги. Така пестим средствата на данъкоплатците и същевременно им осигуряваме работа", твърди директорът на клона за информационните технологии на федералната агенция на САЩ Чарлз Уингейт.

В Холандия и Испания избират доставчиците на ток

Холандският сайт за обърнати търгове https://snipyourbills.com осигурява на клиентите си доставчици на газ и електричество с най-ниските цени. Веднъж регистрирали се в сайта, на хората започват да се предлагат оферти за ресурсите на най-ниските цени.

Договорите, които се сключват по този начин, са с продължителност 12 месеца и условията по тях не могат да се изменят през това време. Друга страна, в която хората могат да пуснат обява, че търсят доставчик на електричество, е Испания. По този начин испанците се абонират и за телекомуникационни услуги.

В популярния чешки сайт за обърнати търгове http://www.aukcninet.cz има две опции за участие - публични обществени поръчки и частни покупки. Доставчиците не виждат с кого се състезават, показва им се единствено най-ниската предложена цена. Всеки търг отнема 45 минути, като до участие се допускат до 15 доставчика.

Турците са известни с любовта си към пазарлъка. Именно за това в Турция обърнатите търгове са се превърнали в игра, в която най-евтиното печели.

В Хърватия пък с обърнати аукциони филателистите купуват марки.
Обърнатите аукциони са популярни още в Полша, Унгария, Великобритания, Португалия, Белгия, Италия и Япония.

Наддават за коли и мебели в Дания

В Дания много автомобили се продават чрез обърнати аукциони. В сайта autooffer.dk купувачите обявяват, че търсят определена марка кола за фиксирана сума. В момента, в който обявата бъде публикувана, от онлайн платформата я разпространяват до 25% от всички автокъщи в Дания. Търговците или собствениците на коли, които искат да продават такъв автомобил, започват да отправят оферти.

По същия начин функционира и сайтът за мебели http://moebelbasen.dk. Компанията е въвела обърнатото наддаване при продажбите на мебели.

В България - срещу абонамент от 8 евро на месец

Първата българска платформа за обърнати аукциони се казва „Auxionize". Търговете, които се провеждат на нея, са 3 типа, в зависимост от това дали участниците виждат конкурентите си и цените им - затворен, полуявен и явен. Регистрацията в „Auxionize" е безплатна, като всеки нов купувач получава свободен достъп в рамките на 2 месеца.

След като изтече този срок, купувачите дължат месечен абонамент от 8 евро. За всяка публикувана обява възложителят плаща по 1 евро, а от доставчика, спечелил търга, се удържа комисиона.

Собствениците на сайта предвиждат услугите му да са безплатни за държавната администрация. И са убедени, че тя ще може да спести много средства, ако ползва платформата, съобщава "Труд".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В България са на мода задкулисните обратни аукциони за купуване на политици!

23.12.2014 10:31:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.