• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Пореден опит за позитивен старт на Уолстрийт след най-лошата в историята търговия на Бъдни вечер

Пореден опит за позитивен старт на Уолстрийт след най-лошата в историята търговия на Бъдни вечер

/КРОСС/ Американските фондови индекси стартираха с повишения търговията след коледните празници, опитвайки се да заличат част от най-бруталния в историята на Уолстрийт спад, който беше факт в навечерието на светлия християнски празник.

Индексът на сините чипове DJIA започна търговията в сряда с ръст от 230 пункта (повишение с над 1%), парирайки част от неговия много силен спад с 650 пункта в началото на седмицата (понижение с 2,91%), когато той се понижи до най-ниско ниво от 7-и септември 2017-а година.

Широкият индекс S&P500 пък нарасна за кратко с 1,2%, а технологичният индекс Nasdaq Comspite - с 1,6%, след като и те се разделиха с между 2,7% и 2,2% от стойността си, приключвайки търговията в понеделник в най-ниски нива съответно от 21-ви април и от 10-юли 2017-а година.

За поредна сесия на търговия обаче, първоначалният относително добър отскок на Уолстрийт беше доста бързо изчерпан, като индексът DJIA се върна обратно към неговото ниво от края на търговията в понеделник, индексът S&P500 пък вече нараства със скромните 0,2%, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,7%.

Известна подкрепа за технологичния сектор оказват акциите на Amazon.com, които поскъпват с около 2% в резултат на коментари на водещата в света платформа за търговия за поредни рекордни празнични продажби.

Инвеститорите обаче продължават да бъдат изнервени от частичното преустановяване на дейността на американското федерално правителство за пети пореден ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани, че блокирането на федералната власт ще продължи, докато не бъде изпълнено негово искане за финансиране на строежа на стената по границата с Мексико. Политическата криза във Вашингтон допълнително подсилва страховете на инвеститорите, свързани с търговското напрежение между САЩ и Китай, с влошаващите се перспективите пред световния икономическия растеж и в частност пред експанзията на американската икономика с оглед и на оставащата в сила политика на Федералния резерв за постепенно увеличаване на основните лихвени ставки.

Ако все пак търговията в сряда приключи на зелена територия, това ще представлява първото нарастване на основните фондови индекс на Уолстрий след четири поредни сесии на солидни понижения.

Все още малкото на брой инвеститори и търговци, участващи активно на фондовите борси в САЩ след края на коледните и преди новогодишните празници, продължават да оценяват и новините около финансовия министър Стивън Мнучин. Част от драматичния спад на Уолстрийт в понеделник беше факт в резултати на информация на самия Мнучин в Туитър, че той е разговарял през уикенда с директорите на шестте най-големи американски банки. Въпреки че на срещата те са дали гаранции, че разполагат с значителна парична ликвидност и достатъчен кредитен капацитет, инвеститорите продължават да се притесняват, че администрацията на Белия дом сякаш знае нещо, което финансовите пазари не знаят.

Разнопосочни изглеждат и информациите относно мнението на Доналд Тръмп за работата на Стивън Мнучин. В своето коледно послание във вторник Тръмп заяви, че има доверие във финансовия министър, определяйки го като "много талантлив и много умен човек". Според източник на CNN от Белия дом обаче, президентът на САЩ е все по-недоволен от работата на своя финансова министър.

Въпросите за бъдещето на Стивън Мнучин изглежда допълнително изнервят участниците на американските пазари на акции и вероятно са една от причините за днешния неуспешен опит за по-солиден и най-вече за по-траен отскок на основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.