• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Г. Търновалийски: Високомерието на брюкселските бюрократи е една от причините за Brexit

Г. Търновалийски: Високомерието на брюкселските бюрократи е една от причините за Brexit

/КРОСС/ „Проблемът с Brexit може да се окаже блато, което, от една страна, ще погълне ЕС, а от друга - в него може да потъне Обединеното кралство и то да остане само кралство" - коментира на редовната си пресконференция в Пловдив депутатът социалист Георги Търновалийски. По думите му решението на британските граждани за излизане от Евросъюза беше доведено до степен на истерия от анализатори, политици и медии. В ситуацията обаче подозрително липсваха спешните решенията на лидерите на Съюза. Търновалийски изрази възмущението си от тяхната неподготвеност, която личи в коментара, че първо трябва да се осмислят резултатите. „Високомерието на брюкселските бюрократи е една от причините за този изход от британския референдум" - смята народният представител. Другата, според него, е в разделянето на държавите - членки на основателки и на присъединили се, на донори и на бенифициенти, на бедни и на богати държави, на страни в Шенген и на страни извън Шенген. „Къде е единството на ЕС - основна цел за неговото създаване? Дори днес в Берлин се събират само основателите, за да приемат план за по-гъвкави политики, както се изразиха" - коментира с доза ирония Георги Търновалийски. Той смята, че т. нар. европейски политически елит не се е справил с решаването на икономическата криза, с дълговата криза, с бежанската криза, с неравенствата в общността и различията в регионите. „Вместо адекватни мерки, виждаме прехвърляне на проблема с обяснения за хибридна война и влияние на Русия" - посочи депутатът. „Днес се говори положително за провеждане на референдум за излизане на Шотландия от Великобритания, но референдумът на Крим беше заклеймен" - даде друг пример Търновалийски за двойнственото отношение на ЕС. 

Той счита, че най-голямата тежест от Brexit ще понесат обикновените граждани, чиито спестявания ще се стопят с обезценяването на паунда. Тази последица пряко касае работещите в Обединеното кралство българи, които се трудят къртовски, за да издържат семействата си в България. „Затова ние поискахме от правителството бърз анализ на ефекта за нашата икономика, за износа, за разпределението на европейските средства" - припомни депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той поясни, че левицата е готова да помага с анализа и мерките за справяне, защото страната ни несъмнено ще понесе загуби от този процес, а трябват бързи реакции за минимизиране на щетите. Народният представител отрече посещението на червения лидер Корнелия Нинова в Москва за конгреса на управляващата партия „Единна Русия" да е свързано с британския референдум и преориентация към Русия. „Отношенията с Русия са много важни и ние по никакъв начин не участваме в противопоставянето на Руската федерация. Затова имаме седем декларации и две искания за отмяна на санкциите" - обясни Търновалийски. Той предупреди, че има опасност да загубим Европа, защото политиката на стария континент се диктува отвъд океана. По думите този процес ще продължи да се развива, ако европейският елит продължи с васалната си роля. „При условие, че се подпише и Трансатлантическото споразумение за свободна търговия, Европа ще се превърне в напълно зависима територия, подчинена на американския капитал" - каза пловдивският народен представител от БСП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.