• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Отговорност по експертните въпроси носи политическият елит

Отговорност по експертните въпроси носи политическият елит

/КРОСС/ Референдумът: по-смислени са ценностни, а не експертни въпроси, отговорност за които трябва да носи политическият елит, а не обществото

В момента има мъртво вълнение в политическия процес, а в такива времена могат да изплуват и политически трупове. Мирише на избори, каза политологът Първан Симеонов в интервю за БНР: „Ако бях на мястото на Бойко Борисов, отдавна щях да съм се замислил за преформатиране на тази коалиция. ГЕРБ вече не е същият. Етническото поле не е същото. Амбицията на ДОСТ е доста сериозна, а Пеевски е контролирано избутан. Зреят нови алтернативи срещу елита. Април е месец на ослушване на партиите и опипване на почвата, на умуване и партийни совалки. Предстоят още няколко седмици на взаимно дебнене и пресмятане.

В този Изборен кодекс има ценностен сблъсък на две философии. Сблъскват се двата въпроса - българите по света да гласуват и чуждото вмешателство в българската политика да бъде намалено, посочи още Първан Симеонов: „Изборното законодателство не може да бъде постоянно кърпено „на коляно". Свикнахме, че преди всеки избор имаме прекрояване на ИК, при това по същество. Твърде набързо, твърде на пожар и твърде коалиционно се обсъждат промените.

Политологът нарече форма на прочистване на избирателните списъци въвеждането на задължителното гласуване и отстраняването на избиратели от списъците.

Заблуда е, че с процедурни промени в изборното законодателство може да се върне доверието в системата. То подскача нагоре само когато харизматици-популисти идват на власт, изтъкна още Първан Симеонов, според когото изборната ни процедура не е толкова лоша и трябва да се оптимизира с леки, плавни и осмислени стъпки.

Политологът определи референдума на Слави Трифонов като не особено продуктивен и по-скоро популистки и допълни, че досегашните референдуми се фокусират върху твърде технически въпроси: „По-смислени са ценностни, а не експертни въпроси, за които трябва да носи отговорност политическият елит, а не обществото. Но този референдум в момента плаши".

Референдумите са „ядрено оръжие". Референдумите са лукс за зрели демократични общества, а ние не сме от тях.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.