• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Няколко трика против празничното напълняване

Няколко трика против празничното напълняване

/КРОСС/ Празничните дни чукат на вратата, а за много от нас това означава маси, отрупани с любими ястия и семейна атмосфера, която може да продължи с дни. И докато се радваме на вкусните гозби на мама и баба и се наслаждаваме на времето прекарано с роднините си, неусетно нарушаваме режима си и поемаме страшно много калории. Резултатът е няколко излишни килограма, от които до лятото се чудим как да се отървем. За щастие, има начин да се избегне това, ако предвидим всичко от рано. Да, празничните дни са изпълнени с изкушения, на които е трудно да се устои, но ако успеете, тялото ви ще ви бъде благодарно. Правилното хранене и грижа за тялото по време на празниците е от ключово значение, ако искаме да елиминираме празничното напълняване. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да се справите по-лесно.

Хранете се когато сте гладни
Често, когато навсякъде около нас е пълно с вкусни и любими гозби, много лесно се изкушаваме да се храним постоянно. Именно това е и една от основните причини за празничното наддаване на тегло. Вместо това, ограничете се и се хранете само тогава, когато наистина усетите глад или когато дойде време за обяд или вечеря. През останалото време контролирайте апетита си с плодове и зеленчуци. Ако искате да тествате организма си, когато почувствате глад, изпийте чаша вода. Така, ако малко след това още чувствате глад, можете да хапнете. Много често бъркаме жаждата с глад. Помнете това преди да посегнете към храната.

Не забравяйте плодовете и зеленчуците
Сред всички пайове и вкусни гозби, които ни заобикалят, понякога е много лесно да забравим за салатите и свежите зеленчуци, които пък са идеална гарнитура. Има лесен трик, който ще ви помогне да включите в менюто си така полезните плодове и зеленчуци, които ще заредят тялото ви с витамини и фибри, ще подпомогнат изгарянето на мазнините и ще предотвратят натрупването на излишни килограми. Напълнете половината си чиния с любимите ястия, а останалата половина допълнете със салати. Така ще контролирате и количеството на приетата калорична храна.

Не забравяйте спорта
През студените месеци е много лесно да се откажем от редовния спорт. Липсата на достатъчно движение е още един начин да натрупате излишни килограми през празничните дни. За да избегнете това, отделяйте специално внимание на движението. Вместо да полегнете за следобедна дрямка след обяда, отидете на разходка с любимите си хора. Така, освен че ще помогнете на тялото си да преработи по-бързо приетата храна, ще се погрижите за фигурата си и ще се предпазите от излишното натрупване на килограми. Ако ходите редовно на фитнес, не прекъсвайте тренировките си, поставете си го за цел и спортувайте както обикновено.

Хидратирайте се
Приемането на достатъчно количество вода е много важно не само за поддържането на красива фигура, но и за правилното функциониране на тялото. Това е правило, което всеки знае, но често се случва да наруши, особено когато наоколо е пълно с вкусни гозби. Много често жаждата се бърка с глад, затова е добре да се погрижите да приемате поне по 2 литра вода дневно. Добрата хидратация има и друг позитивен ефект. Когато тялото ви е добре хидратирано, много по-лесно ще преживее евентуално прекаляване с алкохола. Започнете всяко парти с голяма чаша вода, преди да скочите смело във всички ястия и забавления.

Намалете алкохола
Всички знаем, че празничната храна върви ръка за ръка с празничен алкохол. Това може да повлияе много неблагоприятно на фигурата ви. Причината е, че алкохола ни кара да се отпуснем и да приемем повече храна от необходимото, което води до добре познатото преяждане. Освен това, алкохолът осигурява допълнително количество калории, което е бонус към приетите с многото храна. Затова, ако искате да се предпазите от това, внимавайте колко и какъв алкохол пиете. Подбирайте леки напитки, които ще ви бъде приятно да консумирате, без да се издувате и без да доведат до махмурлук на следващият ден.

Отървете се от натрупания стрес
За всички е ясно, че празничните дни са свързани и с допълнително стрес. Готвенето, срещите с роднини и постоянното бързане могат да доведат до напрежение, а то от своя страна, ще ви накара да приемате повече храна от колкото е необходимо на тялото ви. За да се справите с това, опитайте се да сведете стреса до минимум. Осигурявайте си достатъчно количество сън и планирайте добре заниманията си, за да избегнете непредвидени кризисни ситуации. Така, когато сте спокойни, ще можете да се насладите както на времето прекарано с роднините си, така и на вкусните храни, които ще приготвите. Освен всичко това ще се спасите от порочния кръг на празничното напълняване и няма да се налага да се подлагате на диети и да спортувате допълнително след това.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.