• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Разработват ветро-генератор с „махащи криле“ като колибри

Разработват ветро-генератор с „махащи криле“ като колибри

/КРОСС/ Нов вид вятърна турбина с „махащи криле" се разработва в Тунис. Ако проектът се окаже успешен, това ще е революционен пробив в областта на механиката.

Досега учените бяха ограничени в способността си да прилагат принципите на движенията на животните и човека в машините, според Tyer Wind. В енергийния сектор това ограничение доведе до налагането на прости и относително неефективни турбини. Използвайки ново поколение кинематика, Анис Ауини се е заел да „наруши" това дългогодишно състояние с проект за уникална вятърна турбина, която имитира крилата на единствената птица, способна да „увисне" на едно място във въздуха - колибрито.

Tyer Wind възпроизвежда механизма, който позволява на колибрито да лети на едно място във въздуха. Вятърната турбина има „пляскащи" крила, които се движат в конфигурация, подобна на цифрата „8". За целта генераторът има две витла с вертикална ос, изработени от въглеродни влакна, всяко с дължина всеки 1,6 м., които преобразуват кинетичната вятърната енергия в чисто електричество. Заедно двете крила покриват площ от 3,52 кв. м.

Прототипната система е с номинална изходна мощност 1 kW. Тя може да генерира електричество при ветрове със скорост над 3,8 м/с., а най-добре работи при скорост от порядъка на 10 м/с. Максималната скорост все още не е установена - за целта се провеждат изпитания в момента.

Това е първият път, когато механично устройство, създадено от човека, успешно имитира движението на крилата на колибри, казва Хасин Лабайед, партньор и съосновател на Tyer Wind, пред изданието Inhabitat. В момента в Тунис се тества пилотната машина, разработена от Tyer Wind. Създателите й твърдят, че първоначалните тестове за енергийна ефективност, аеродинамика и устойчивост на материала са окуражаващи. Лабайед и Ауини обещават да публикуват получените данни след изпитанията. Междувременно всички, които се интересуват от повече технически подробности, могат да узнаят детайлите от този PDF.)

Източник: greentech.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.