• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Изпращаме лятото с 10% по-малко туристи

Изпращаме лятото с 10% по-малко туристи

/КРОСС/ Tежък сезон изпраща туристическият бранш. Продължителните проливни дъждове това лято и хладното време изгониха курортистите и свиха приходите в сектора. В морските комплекси пороите събориха постройки край плажа, а туристи трябваше да се местят от хотел в хотел.
Най-силно намаляха пътуванията, които българи и румънци обичайно предприемат през уикендите. Войната в Украйна, политическата криза в страната и трусът в Корпоративна търговска банка допълнително нанесоха удари върху родния туризъм.
„Въпреки всички тези неблагополучия браншът показа, че може да работи в условията на криза и спадовете не са толкова големи, колкото се очакваше първоначално", коментира за „Преса" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. България изпраща лятото с 10% по-малко туристи в сравнение с 2013 г. Тогава в страната ни са летували 6 897 484 души. Прогнозите са, че приходите ще се свият с 12 на сто при 3,058 млрд. евро през м.г.
Значителен е отливът на руснаците - с около 50 000 души. През миналата година са ни посетили 681 562 братушки. Според информация на Румен Драганов сега тамошните държавни служители трябвало да пишат предварителни обяснения защо предприемат пътуване до държави, които прилагат санкции срещу Москва. Рестрик­цията включвала и България.
С 30% по-малко холандци са избрали за ваканцията си България. През м.г. 92 360 са посетили страната ни.
Информациите, които се появяваха в началото на годината, за опасна криза в Черноморския регион са стопили желанието на мнозина да дойдат у нас. По-малко гости са пристигнали и от Израел. Тепърва ще се обобщават точните числа.
В същото време това лято Гърция има изключителен успех.
По предварителни данни туристите там са се увеличили с 20 на сто. Затварянето на Египет като туристическа дестинация и войната в Газа са пренасочили круизните пътувания към гръцките острови. С 1,5 пъти са се увеличили круизните кораби, достигнали и до нашия бряг.
Българи и румънци също са пътували към Гърция повече от обичайното. Почти през цялото лято проходът Маказа е бил блокиран от чакащи автомобили на път за южната ни съседка.
Но успехът на гръцкия туризъм има и други обяснения. В опит да привлекат туристи заведенията по плажовете свалиха цените, а чадърите и шезлонгите се предоставяха безплатно срещу консумация.
В гръцките курорти е изключено безразборното строителство, защото цялата брегова ивица се контролира от Министерството на отбраната.
Българските хотелиери продължават да настояват държавата да сложи ред в морските курорти и най-сетне да се обособи като самостоятелна единица министерство на туризма. В момента туризмът е част от мегаструктура, в която гигантските сектори икономика и енергетика го задушават.

Над 50 000 гости пристигнаха по море

Хотелите по морето може и да са полупразни, но пък пристанищата отчитат рекорден сезон за круизния туризъм. Само на морска гара Варна, която обичайно посреща по двадесетина пътнически кораба с около 11 000 пасажери годишно, до края на октомври ще акостират 40 плавателни съда с 25 000 туристи. С 26 круизни кораба ще изпрати сезона пристанище Бургас, с 13 - Несебър.
Заради напрежението в Украйна круизните компании в последния момент са променили маршрутите си, обясни изпълнителният директор на Пристанище Варна Божидар Чапаров. За догодина обаче са потвърдени едва 7 посещения на пътнически кораби в морската столица, първото е на 26 март, а последното - на 4 ноември.
Една от двете мегакорпорации, предлагащи круизни пътувания - „Роял Карибиън", е извадила големите си кораби от Черно море за 2015 и 2016 г. Нищо чудно да я последва и другият голям оператор „Карнивал корпорейшън" и тогава през следващите години ще броим на пръсти пасажерите, които влизат във Варна и Бургас. Това твърди Владимир Караджов, управител на туристическата компания „Ренесанс турс".
Още повече - пристанищните такси във Варна и Бургас са двойно по-високи, отколкото в Констанца, и 1,5 пъти надвишават тези в Одеса.
Един кораб, който докарва около 2000 чужденци, трябва да плати 80 000 долара за наше пристанище.

Незапомнено слабсезон в Слънчев бряг

Незапомнено слаб сезон отчете туристическият бранш през това лято. Пороите изплашиха летовниците и разплакаха бизнеса, коментират хотелиери от Южното Черноморие. Има спад в броя на туристите, признават с неохота те. Според председателя на Регионалната туристическа камара Иван Иванов причините за това са климатичните промени, световната геополитическа криза, както и нестабилното положение в страната.
Алкохолните туристи от Англия и скандинавските държави пак носят основните приходи в туризма.
Алкохолните туристи от Англия и скандинавските държави, които макар години наред да бяха заклеймявани, все пак носеха приходи на българския бизнес. Тази година дори те се изтеглиха към по-атрактивни парти дестинации. Мястото им бе заето от летовници от най-нисък клас. Обичайна гледка в Слънчев бряг това лято бяха чужденци, които си делят храната в една чиния. Бедни туристи от бившия соцлагер обикаляха комплекса с колела и кошници, пълни с евтини продукти от супермаркетите. Имаше и хора, които се тълпяха сутрин пред закусвалните за баничка и бира.
Един англичанин харчи в Слънчев бряг колкото петима германци. Ирландецът - колкото шестима германци, скандинавецът - като за седмина. Пет молдовци пък харчат колкото един германец. Така образно търговци описват ситуацията в най-големия ни туристически комплекс. Дъждовното време опразни и плажа, а присъствието на клиенти в заведенията беше символично. Мнозина от собствениците на магазини и сергии пък споделят, че това лято не са успели да си избият дори наемите.
Заради слабия сезон ресторантьорите драстично намалиха цените, а в Слънчев бряг бе по-евтино дори и от Бургас. Най-харчената напитка през лятото - бирата, се предлагаше в курорта на цена под левче, а англичаните се шегуваха, че в родината си плащали по-скъпо за тоалетна. Слънчев бряг и тази година оправда тъжната си слава на най-евтиното място за запой в Европа, пише "Преса".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

-------

19.09.2014 13:28:22

Анонимен

-------

19.09.2014 13:28:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.