• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Какви са рисковете пред първите космически туристи

Какви са рисковете пред първите космически туристи

/КРОСС/ По-рано този месец SpaceX обяви, че през 2023 г. ще изпрати първите космически туристи. Сред тях ще е японският милиардер Юсаку Маедзава, заедно с още 8 души по негов избор. Те ще прекарат няколко дни в космоса, като ще направят обиколка около Луната и ще се върнат обратно на Земята. Гарантирането на сигурността и благополучното завръщане на космическите туристи ще е от особено голямо значение за бъдещето на гражданската космонавтика.
SpaceX ще трябва да реши доста предизвикателства, за да постигне това, отбелязва онлайн изданието Engadget. Сред тях са защита от вакуума и космическата радиация, подготовка за физиологическите промени в условия на микро и нулева гравитация, психически стрес и др. Именно това е една от причините НАСА винаги да избира възможно най-здравите физически и психически кандидати за астронавти.
Космическите туристи също ще минат известна подготовка, но ще са и хора на по-голяма възраст, вероятно и с някакви заболявания, с друга нагласа и очаквания. Даниел Бъкланд от университета на Дюк сравнява ситуацията с това обикновен човек да реши да играе американски футбол за пръв път. Възможно е, но вероятността за наранявания е много по-голяма. Това ще изисква създаването на нови медицински протоколи и специална подготовка.

След това идва и въпросът с космическата радиация. Рискът от нея е малък, защото прекараното време в космоса ще е кратко, казва Францис Кукинота от Университета на Невада. По-голям проблем може да са слънчевите изригвания, но като цяло те могат да се предвидят и полетът да се отложи. Въпреки това дори и малко космическа радиация може да повлияе на космическите туристи, като това ще зависи отново от възрастта им, здравословното състояние. Дори краткото излагане на космическата радиация може да увеличи вероятността от развиване на раково заболяване. Има и риск от сърдечни заболявания заради радиацията.Всичко това ще е от значение не само за здравето на първите космически туристи, но и за този бизнес занапред, а също така и за желаните от SpaceX редовни полети до Марс и обратно. Засега компанията не е коментирала какви мерки подготвя, като вероятно все още ги конкретизира и избира.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.