• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Орешарски: Обясненията за загуба на руски туристи е отчасти вярно, но твърде елементарно за да покрие всички причини

Орешарски: Обясненията за загуба на руски туристи е отчасти вярно, но твърде елементарно за да покрие всички причини

/КРОСС/Слабият туристически сезон означава по-ниски приходи от порядъка на 1 до 2 млрд. лева.

Намаленият туристическия поток към нашата страна e от европейските дестинации, наред с очакваните по-малко посещения на руски туристи. За илюстрация, 31,2 % по-малко руснаци са избрали българските курорти, но също така 22% по-малко австрийци, 17% по-малко шведи и т.н.

Обясненията за загуба на руски туристи е отчасти вярно, но твърде елементарно за да покрие всички причини. 

Това пише във Фейсбук страницата си експремиерът и бивш финансов министър Пламен Орешарски:

Настоящата година е първата, в която секторът се ръководи и координира от специализирано Министерство -дългогодишно настояване на заетите в туризма. За съжаление, първите резултати са обезсърчаващи.
В първите шест месеца на годината НСИ регистрира спад на чуждите туристи с 16,5% спрямо същия период на миналата година. Очакванията на браншовите организации за годината са още по-негативни.
Спадът на посещения на почиващи от различни направления, най-вече европейските, показва доста несвършена работа както в промотирането на нашия туристически продукт, така и в контактите с големите външни туроператори. Видимо е отсъствието на проактивна политика, включително и на руския туристически пазар.
При това, намаленият туристическия поток към нашата страна e от европейските дестинации, наред с очакваните по-малко посещения на руски туристи. За илюстрация, 31,2 % по-малко руснаци са избрали българските курорти, но също така 22% по-малко австрийци, 17% по-малко шведи и т.н.
Тези цифри контрастират на резултатите от миналата година, когато бе реализиран ръст на чужди туристи от 6 % в условия на излъчваната от страната ни обществено политическа нестабилност. Загубите на руския пазар бяха сведени само до 3%, при още по-напрегната геополитическа ситуация и активни икономически санкции срещу Русия.
Слабият туристически сезон означава по-ниски приходи от порядъка на 1 до 2 млрд. лева и финансови трудности за българските туристически компании. Означава също намалени цени на активите в сектора -хотели и други туристически обекти, с мултиплициращ ефект върху активите и в други сегменти на пазара, най-вече недвижимите имоти.
Обясненията за загуба на руски туристи е отчасти вярно, но твърде елементарно за да покрие всички причини. В обобщение, новосформираното Министерство на туризма със своите (без)действия доказа една стара теза -важна е съдържателната страна, а не формално институционалната на водените политики. То даде негативен отговор на не особено смислените аргументи за неговото съществуване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Любопитко

до Играч: кой точно да създава условия за привличане на туристи, мутрите, които съсипаха морето с бетон, дрога и евтин алкохол или държавата, която трябва да регулира и контролира, защото печелеше милиарди, а сега ще загуби милиарди от лошо организирания туризъм? Оказва се, че един некадърен министър като Ангелкова може да съсипе за 1 сезон нещо, изграждано с десетилетия, което въпреки грешките беше успешна и печеливша индустрия.

13.08.2015 19:00:29

Играч

Дано вече няма хора, които още си мислят, че без да полагаме усилия и да създаваме подходящи условия няма как да привличаме туристи. От инвестиция в зимните, а в летните ни курорти, печелим всички, а държавата става примамлива локация за много чужденци :)

13.08.2015 10:34:12

От Созополис

Смешкото Рагин с боядисаната коса каза същото, хотелите ще фалират. Бях на Созополис, на Шарлопов, много е гот, да го турят него начело на туризма, явно знае как да върти игрите.

13.08.2015 00:01:18

Анонимен

До Позитивен - ти изобщо наясно ли си, че в туризма се крадат стотици милиони и въобще не се отчита ДДС. Ако някой се опита да избели сектора, хотелиерите ще направят революция.

12.08.2015 21:23:08

Позитивен

Нещата можеха да бъдат и по лоши, иначе Влади Горанов нямаше да им дава пари за реклама и да ги остави да не си внасят ДДСто.

12.08.2015 21:17:36

Анонимен

Ужас 1-2 млрд. ще загуби българския туризъм или по-точно няма да влязат в бюджета! То е ясно, че хотели ще фалират и ще се продават за жълти стотинки, въпроса, е че догодина ще сме още по-голяма трагедия, няма да има и кой да работи на морето. Който е имал глупостта да инвестира да се сърди на себе си. Г-н Премиер кога ще уволните натрапената Ви министърка на туризма?

12.08.2015 20:40:33

Анонимен

Дреме ми, аз ходя на море в Гърция.

12.08.2015 20:08:53

Еколог

Орешарски се опита , но го досрамя и не посмя да пусне новия лифт на Цеко в Пирин. Сега обаче лобирането май ще успее и ЮЛЕН ще заграби планината и ще прокара не само нови лифт кабинки, но и нови писти, с цената на отсечени дървета и затрита природа. Нали затова пратиха Жирардели да съветва туризма.

12.08.2015 20:06:39

УНСС

Вярно казано, макар и поднесено хладно и сухо, като икономически анализ. Но Орешарски си е финансист и университетски преподавател, поднася всичко в цифри и факти. Трудно може да бъде оборен, макар че не е много цветно за четене. Ама то пък в туризма ни май не остана нищо цветно, ако изключим цикламените костюмчета на министърката.

12.08.2015 19:49:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.