• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Туризмът се развива въпреки Министерството на туризма, а не с негова помощ

Туризмът се развива въпреки Министерството на туризма, а не с негова помощ

/КРОСС/Бизнесът се опитва да се справи със сезона въпреки министерството, а не с помощта на Министерството на туризма.

Това каза в ефира на ТВ7 Бранимир Ботев, бивш заместник-министър по туризма. В коментар на проблемите в туризма той посочи, че от едната страна е професионализмът на бизнеса, на хората, които полагат неимоверни усилия да компенсират отлива на туристи, а от друга - бездействието или действието с неясна логика на Министерството на туризма.
Ботев посочи като пример инициативата на Министерството на туризма във френската столица Париж, където българската изложба на тракийските съкровища взриви Лувъра, а сега там от три дни „се вихрят едни палатки, мажат се филии, въртят се казани с боб чорба и таратор". И това, посочи Бранимир Ботев, трябва да покаже наличието на богата култура в България.
На сайта на министерството има една потресаваща информация - как за три дена преминаващи от там са изпили 500 литра вино и са изяли три хиляди хапки кашкавал и сирене, каза още Ботев и добави: Разбирате ли, това става на пъпа на Париж.
Ботев критикува директно и министъра на туризма Николина Ангелкова за пропуснатата възможност, която даде BBC- 344 спота в Европа, Русия и Китай в праймтайма. Декември месец тя върна в бюджета милион и половина лева при готов договор с BBC. Тоест тя не изразходва в подкрепа на българския туристически бизнес тези пари за реклама на България.
И дума не става за това, че министерството е аут от това какво трябва да се прави. Г-жа Ангелкова, като протеже на президента Плевнелиев, е извън нещата,продължи с критиките към министъра на туризма и Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той бе дори краен в критиката си като заяви, че Николина Ангелкова пречи на туризма., защото с нейното бездействие губим време и темпо и я определи като най-слабия министър в кабинета. Драганов визира неуправлението на туристическите атракции, публична собственост, липсата на управление на туристическите зони, концесиите на плажове. Той отбеляза, че плажовете е трябвало да минат към министерството, за да има контрол, но това и досега не е осъществено.
Тя не разбира от нещата, харчат се пари на хаос, хал-хабер си нямат от реклама, каза още той.
Според Румен Драганов обаче не бездействието на Ангелкова и нейното неразбиране по отношение на туризма, е най-важното, а въпросът как да излезем в ситуацията, в която сме в момента.
В тази ситуация трябва да бъдем много активни - нещо, което браншът прави, каза Драганов и посочи, че вече са започнали преговорите с чуждестранни оператори както по отношение на това да бъдат компенсирани леглата, които се ползват от чуждестранни туроператори, за да може по-добре да се уплътнят месеците в активния сезон, така и да се договорят по-добри контингенти за следващата година.
За чуждите туристи, които пристигат от по-далечни точки на света, като Индия и Египет например, трябва да се направи комбиниран продукт за Балканите, смята Елена Денисиева, член на Ус Асоциация на екскурзоводите в България. Тя посочи, че това вече е практика от доста години, но само от чуждите фирми. Ние само участваме.
Хубаво би било и ние да инициираме един такъв пакет, като обща тематика би могла да бъде древната история, смята Денисиева. Защото иначе ние сме неразпознаваеми между такива съседи като Гърция и Турция, посочи тя. по-трудно изпъкваме на тяхната по-агресивна реклама, допълни екскурзовода.
Според Бранимир Ботев за това е нужно и да има директни полети.
Реклама на място - това е едно от нещата, които трябва да направим, за да привличаме все повече туристи, смята Румен Драганов. Той посочи, че нямаме никаква туристическа информация за страната си при влизане и излизане от нея, а потокът на преминаващи туристи от тук е голям.
Няма информация на Дунав мост, няма информация на Видин, няма как да кажат отбий се в Плевен, за да видиш нещо и похарчи там 1- лева, за да подобриш местната икономика. Те пресичат директно, онагледи проблема той.
Драганов припомни призива на премиера Борисов българите да останат да почиват по родните курорти и попита: Но да сте видели някъде реклама за България в България?
Нямаме едно изречение за многомилярдната публична собственост, отбеляза той. Въпреки това отчете, че над милион и триста хиляди българи, които това лято ще бъдат по българското Черноморие срещу около 950 000, които годишно излизат към Гърция.
Големият проблем е, че ние трябва да задържим българите в страната, смята Бранимир Ботев. Ние можем да насочваме тези хора към нашите курорти и да направим така, че те да се чувстват добре там. Но за целта трябва информация, допълни той.
Ние вместо да държим питомното и да го обгрижваме, гоним дивото, каза още Ботев.
И тримата гости ще прекарат лятната си почивка в България.
Бившият заместник-министър открои още един проблем в сферата - кадровия. По думите му в момента в Министерството на туризма се извършва сеч. Доказани специалисти, професионалисти са принудени да напускат или директно са освобождавани. Този проблем го има и в маркетинга и рекламата.
Очевидно се търсят нови лица, очевидно се търсят хора с повече гел на главата, отколкото с акъл в главата, обясни той. Аз нямам нищо против хората с друга ориентация, но хората би трябвало да си дават сметка, че професионализмът трябва да бъде на първо място, каза още Ботев.
Като пропуск в развитието на сферата Елена Денисиева отбеляза липсата на законов статут за екскурзоводите. Ние сме около 400 души, но не сме признати като задължително звено в туризма, посочи тя. Според нея нейни колеги с дългогодишен стаж биха могли да бъдат много полезни в изграждането на един туристически продукт и рекламата му на чуждестранни борси.
Румен Драганов подкрепи Денисиева като посочи, че в момента в София могат да се видят много чужди екскурзоводи, без лицензи, иззели функциите на родните ни и ощетили бюджета с липсата на приходи от тази дейност.
Драганов обобщи въпроса като заяви, че некомпетентността на Министерството на туризма води до изтичане на работни места, изтичане на национален доход и практически неточна информация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.