• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ООН: Световният туризъм е с ръст от 4% през 2019 г.

ООН: Световният туризъм е с ръст от 4% през 2019 г.

/КРОСС/ Международният туризъм е нараснал с 4% през първата половина на 2019 г., но търговското напрежение и несигурността около Брекзит могат да възпрепятстват растежа, съобщи Световната агенция за туризъм към ООН.

Дестинациите по света са посрещнали 671 млн. чуждестранни посетители между януари и юни, почти 30 млн. повече в сравнение със същия период на миналата година, се казва в съобщение на мадридския орган на Организацията на обединените нации.

Увеличението на международния туризъм през първата половина на годината е обусловено от "силна икономика, достъпни самолетни пътувания, повишена въздушна връзка и засилено облекчаване на визите", се казва в изявлението.

Но организацията предупреди, че "продължителната несигурност" около настъпващия за Великобритания изход от Европейския съюз, по-слабите икономически показатели и глобалното търговско напрежение" са започнали да оказват влияние върху доверието на бизнеса и потребителите".

Близкият изток и Азия отбелязват най-голям ръст на туризма.

Близкият изток отбелязва 8,0% ръст на международните посетители, отчасти поради увеличаване на търсенето по време на празника за мюсюлманския свят Рамадан, който тази година се падна през май, както и по време на религиозния празник Ид ал Фитр през юни.

Посещението на туристи в Азия и Тихия океан е нараснало с 6,0 %, което в голяма степен се подхранва от пътувания от Китай - страната с най-голямо население в света. Но агенцията предупреди, че китайските разходи за международни пътувания са били с 4% по-ниски в реално изражение през първото тримесечие.

"Търговското напрежение със САЩ, както и лекото обезценяване на юана, могат да повлияят на избора на дестинация от китайските пътници в краткосрочен план", добави тя.
Като цяло туризма в Европа, най-посещаваният в света регион, се е увеличил с 4%, подхранвани главно от вътрешнорегионалното търсене и натоварения период през Великденските празници.

За цялата 2019 г. агенцията прогнозира, че броят на международните туристически посещения ще нарасне между 3-4%, в съответствие с историческите тенденции, след като се увеличи с 6% през 2018 г. и със 7% през 2017 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.