• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

На екскурзия само след проверка на фирмата

На екскурзия само след проверка на фирмата

/КРОСС/ Краят на годината е, останали са някакви спестявания и решаваме, че заслужаваме да се наградим за положения труд или да подобрим настроението си и да оставим в миналото неприятни моменти. Планираме кратка ски ваканция, няколко дни в хотел с празнична Коледна или Новогодишна вечеря или екскурзия до привлекателна дестинация. Това е и времето на бум на примамливите реклами за ваканцията или пътуването точно по нашите представи за приятно изкарване.
"Стандарт" дава няколко полезни съвета за това как да организираме празничната почивка, като сведем до минимум неприятните изненади.

Проверете туроператора.

Може да се окаже, че зад красивите обещания стои непочтен търговец. Това се отнася в още по-голяма степен, когато става дума за оферти в интернет, където не са изключени и откровени измами. Най-сигурно е да ползвате услугите на регистриран туроператор, припомнят от Комисията за защита на потребителите. За да се уверите, че туроператорът, на който са се спрели, е регистриран и има валидна застраховка "професионална отговорност", е добре да направите справка в регистъра, публикуван на страницата на Министерството на туризма. Задължение по закон е във всеки офис на туроператор да бъде поставено удостоверението за регистрация. Полезно е и да проучите историята на туроператора от информацията за него в публичното пространство, включително и това какъв опит споделят други хора, които вече са ползвали услугите му. Няма да отнеме много време, но със сигурност ще даде една по-висока гаранция, че нещата ще бъдат такива, каквито ви се представят от търговеца.

Проучете офертата преди да купите пакета.

Когато вече сте се спрели на конкретен туроператор и туристически пакет, е важно да се информирате, както за цената на пътуването, така и дали се предвиждат допълнителни заплащания, които не са включени в нея. Това могат да бъдат разходи, свързани с настаняване в единична стая, транспорт, входни такси за исторически или културни обекти, както и кои от тези такси ще бъдат задължителни и кои са по желание. Например, може да се окаже, че придвижването от едно място до друго по маршрута е свързано с преминаване през водно пространство, за което задължително ще се наложи ползването на плавателен съд, но таксата за него да не е включена в крайната цена. Обикновено при офертите туроператорите посочват какво включва цената и какво не включва. Обърнете еднакво внимание и на двете, за да не попаднете в ситуация, в която няма да сте подготвени за наложителни плащания, за които сте имали възможност да се информирате предварително, съветват от Комисията за защита на потребителите.

Изисквайте писмен договор и пазете платежните документи.

Настоявайте да ви бъде издаден ваучер. Той следва да съдържа списък на всички предплатени услуги в пакета и датите на изпълнение на първата и последната от тях. В него са посочени фирмата на туроператора, номерът на лиценза му и контрагентите по изпълнение на услугите, както и номерът и датата на документа, удостоверяващ вашето плащане. Съхранявайте ги грижливо, тъй като ще ви бъдат необходими в случай на рекламация на услугата.

Преди да тръгнете, проверете резервациите

в хотелите и на билетите за самолет или автобус, за да се убедите, че те са потвърдени и плащанията са извършени. Ако по време на пътуването или престоя се наложи на място да направите допълнителни разплащания, свързани със ситуации, възникнали поради неизпълнение на договорни задължения от страна на туроператора, пазете всички платежни документи. Въз основа на тях можете да предявите претенции да ви бъдат възстановени сумите от туроператора или от застрахователното дружество, с което туристическата фирма има сключен договор "професионална отговорност".
При несъответствие на услугата с договореното
е добре да сигнализирате на рецепцията в хотела, пред представителя на туроператора или на предоставен от него телефон веднага на място и да настоявате да ви бъде предоставено това, за което са заплатили. Много често проблемите могат да се решат относително бързо, без да бъде засегнат до такава степен комфортът ви по време на престоя и да се стига до по-тежката процедура по подаване на жалби.

Туроператорът няма право да променя цената

на туристическия пакет, когато остават по-малко от 20 дни до началната дата на пътуването. Важни клаузи в договора за пътуването могат да бъдат променяни най-късно до 10 дни преди датата на заминаване.
Туроператорът носи отговорност и за багажа ви.

До 14 дни можете да предявите рекламация,

в случай че има разминаване между договореното и предоставеното. Този срок започва да тече от момента, в който сте установили несъответствието, като възможностите за удовлетворяването ви са свързани със степента на неизпълнение на поетите от търговеца ангажименти. Времето за отговор на туроператора е 30 дни. Ако все пак не успеете да разрешите казуса на място и впоследствие не постигнете споразумение с туристическата фирма, бихте могли да потърсите съдействие от Комисията за защита на потребителите, когато се касае за български туроператори или търговци, предоставящи туристически продукт на територията на страната. Мрежата европейски потребителски центрове може да ви съдейства при трансгранични сделки в рамките на Европейския съюз. Консулствата на всяка европейска страна също могат да са ви от полза, когато сте на територията на страна извън ЕС и там няма българско такова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.