• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Падна глобата на депутат, агитирал на турски

Падна глобата на депутат, агитирал на турски

/КРОСС/ Шуменският депутат от ДПС Айдоган Муталиб Али няма да плаща 200 лв. глоба за това, че на предизборен митинг през септември 2014 г. е говорил на турски език. Административният съд отмени наказанието на Централната избирателна комисия (ЦИК). Решението, влязло в сила от 3 юли, е окончателно и не може да се обжалва.
Само ден преди парламентарния вот на 5 октомври 2014 г. ЦИК реши да накаже петима кандидат-депутати от ДПС начело с лидера на партията Лютви Местан, които си позволиха на предизборен митинг в шуменското с. Черна, община Хитрино, да кажат по няколко изречения на турски език в нарушение на Изборния кодекс. Другите глобени са Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Ахмед Ахмедов и Рушен Риза.
Упълномощен от ЦИК, шуменският областен управител им издаде наказателни постановления за 200 лева. Те обжалваха глобите пред районния съд в Шумен и през май 2015 г. те бяха потвърдени.
Айдоган Али обаче е обжалвал пред по-горна инстанция и сега отървава глобата. Административните магистрати са преценили, че актът на ЦИК е съставен в отсъствието на нарушителя, без да е имало основание за това, което е нарушение на процесуалните правила и е оставило депутата без възможност да изрази писмено възражение.
За агитацията на турски език в с. Черна ЦИК беше сезирана от Пепа Михова с приложен видеоклип от интернет сайта на ataka.tv. От записа се чува не само реч на турски език, но се виждат и деца, които рецитират стихове на турски от трибуната, а по поляната са накачени стотици турски знамена. Откриването на предизборната кампания на ДПС в с. Черна тогава съвпадна със състезание по автентични мазни борби с много спортисти и гости от Турция, съобщава defakto.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

мръсна, продажна сган......съдии, адвокати, прокурори!

06.07.2015 17:19:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.