• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Турция обяви, че може да продължи строежа на АЕЦ „Аккую” без Русия

Турция обяви, че може да продължи строежа на АЕЦ „Аккую” без Русия

/КРОСС/ Прекалено рано е да се говори за прекратяване на реализацията на проекта за АЕЦ „Аккую". Не смятам, че руснаците толкова лесно ще се откажат от него, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш в интервю за Анадолската агенция.

„Трябва да изясним, че както не зависим от един партньор в търговията, така Турция не зависи от една страна или една технология за ядрена централа. Знаем, че в много страни по целия свят има редица компании, които са способни да удовлетворят търсенето на Турция" каза още той.

По думите му, строежът на АЕЦ „Аккую" е напълно търговски въпрос и Русия има право да се откаже от проекта едностранно. „Но аз се надявам, че след известно време, когато Русия започне да обмисля условията на реалната политика, тя няма да може да се откаже толкова лесно от „Акую", допълни вицепремиерът.

Ядреният проект, оценяван на 20 млрд. долара, е заобиколен от несигурност заради кризата в отношенията между Анкара и Москва след свалянето на руския военен самолет на границата между Турция и Сирия, припомня турският вестник „Хюриет". Руската държавна атомна компания „Росатом" започна строежа на централата в Акую в южната провинция Мерсин през април. Кремъл отказа да се ангажира с бъдещето на централата след инцидента на турско-сирийската граница, който беше последван и от икономически санкции на Москва срещу Анкара.

„Аккую" е една от трите АЕЦ, които Анкара планира да построи, за да намали зависимостта си от внос на енергия. Втората централа трябва да бъде построена от френско-японски консорциум в черноморския град Синоп. Третата също се очаква да е на Черно море - в град Инеада, но все още няма окончателно решение за това.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара би могла да намери алтернативи на руския газ и петрол, въпреки че засега няма индикации, че Москва ще спре доставките.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.