• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Турски вестници си измислиха твърдения на българския премиер

Турски вестници си измислиха твърдения на българския премиер

/КРОСС/С измислени думи на българския премиер Бойко Борисов отрази визитата му в Истанбул от петък проправителственият турски вестник "Йениакът".

"България: Да се обединим с Турция" бе заглавието на вестника, с което отразява разговорите в Истанбул между Борисов, турския премиер Бинали Йълдъръм и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Такива думи обаче не са изричани от Борисов по време на брифинга му с Йълдъръм, който бе единственото публично събитие от програмата на българския министър-председател в Турция. Изданието твърди, че цитатът е взет от прессъобщение на българското правителство, но в тези, които е разпространила правителствената пресслужба в петък, няма такива думи, показа проверка на в. "24 часа".

Според "Йениакът" след освобождението си България не е успяла да се закрепи, поради което премиерът Борисов видял като единствен възможен изход да отиде в Турция Изданието допълва своя материал и с мнимата фраза "Борисов каза: Да се обединим с Турция".

Според много от турските вестници българският премиер е официалното лице на Европа пред Турция. Това тълкувание е, защото Борисов бе единственият държавник от ЕС, който присъства на откриването на моста "Явуз Султан Селим" над Босфора. Министър-председателят обаче бе на 5-часовата церемония за кратко.

Вестник "Миллиет" е извел като заглавие автентичен цитат от Борисов: "Налага се да търсим партньорство с Турция...". Вестникът обаче поставя акцент върху това, че премиерът на България се е зарекъл "да предаде главите на всички ФЕТО-джии". Така в Турция наричат привържениците на Фетулах Гюлен. Този цитат от телевизионно интервю на Борисов отпреди 2 седмици обаче също е некоректен. Пред българска телевизия той каза: "Готов съм на всички да ни паднат главите...", коментирайки спорното от законова гледна точка предаване на турския бизнесмен Абдула Буюк на Турция.

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България.

Вестник "Хюриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза. Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря в събота за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос. "Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.