• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Турция и ЕС правят опит да се споразумеят за бежанците на среща на върха в Брюксел

Турция и ЕС правят опит да се споразумеят за бежанците на среща на върха в Брюксел

/КРОСС/Днес в Брюксел се събират европейските лидери и министър-председателят на Турция Ахмед Давутоглу с надеждата за споразумение за ограничаване на потока имигранти към територията на ЕС.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган прие европейски план преди месец, според който ЕС ще предостави на Анкара 3 млрд. евро в помощ на сирийските бежанци в страната, който вече наброяват 2.3 млн. души.

Европейският съюз също така се ангажира да даде нова инерция на преговорите за членство на Турция и да либерализира визовия режим за турските граждани.

Според представители на ЕС обаче различията в позициите на двете страни все още има по-отношение на това какви мерки трябва да вземе Турция, за да предотврати заминаването на имигрантите на територията ѝ към Европа.

"Все още има неща, които могат да се объркат. Това не са лесни преговори. Сред 28-те държави членки има различни позиции спрямо Турция. Винаги има възможност до споразумение да не се стигне", заявиха представители на ЕС пред "Ройтерс" по-рано тази седмица.

В същото време турски дипломати заявиха: "Турция насилва късмета си. Искат много, а атмосферата не е добра."

Според наблюдатели, след срещата предстои период на неяснота, докато средствата за Турция бъдат осигурени. Европейските правителства все още не са решили от къде ще дойдат парите.

От Брюксел заявяват, че не се очаква лидерите да повдигнат въпроси за зачитането на човешките права в Турция, въпреки арестите на двама турски журналисти тази седмица.

Конфронтацията между Анкара и Москва след свалянето на руски самолет тази седмицата би могло да бъде включено в дневния ред. Европейците подкрепиха съюзника си в НАТО, но според мнозина действията на Турция са били прекалено агресивни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.