• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Турция иска България да окаже натиск върху ЕС за безвизовия режим на турските граждани

Турция иска България да окаже натиск върху ЕС за безвизовия режим на турските граждани

/КРОСС/ Турция иска България да окаже натиск върху страните от ЕС за безвизов режим за пътуване на турски граждани в шенгенското пространство, за да връща нелегални мигранти. Това се разбра след среща на премиерите на двете страни Бинали Йълдъръм и Бойко Борисов в Истанбул днес.

Пътуването в шенгенското пространство без визи бе едно от ключовите условия на Анкара при подписването на споразумението за връщане на нелегалните мигранти през март. Според Брюксел обаче, за да получи отстъпки, Турция все още трябва да покрие някои условия, включително да внесе изменения в антитерористичните си закони.

"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. С жизненоважно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС", заяви Йълдъръм. Той на няколко пъти нарече българския премиер "моя приятел Бойко" и заяви, че Турция и България са не само съседки, но и приятелски държави.

"Познаваме в детайли проблема с мигрантите, пред който е изправена България. Оставяйки настрана проблемите с ЕС, които преживяваме, ще направим всичко по силите и възможностите ни, за да намалим товара на гърба на България. Съответните ни учреждения започнаха работа по този въпрос и се надявам, че тези усилия ще дадат резултат в кратки срокове и по този начин ще олекотим България, споделяйки товара", заяви турският премиер.

В отговор Борисов каза, че си е водил записки и ще предаде посланията на лидерите от ЕС. Довечера той заминава за среща с германския канцлер Ангела Меркел. Той заяви, че се надява "в Европа наистина да направят правилната оценка", показа на медиите карти с конфликтните точки и обясни как турските власти се справят с милиони нелегални мигранти.

"Защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия... Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза за извадиш на преден план борбата срещу мигрантите, много удобно е да знаеш, че ще ги върнеш оттам, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще почнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа", заяви Борисов.

По темата дали България ще подпише сепаративно споразумение с Турция и какви действия ще поиска Турция от България Борисов декларира, че към България няма нито едно условие. "Второ - аз се надявам ЕС да намери воля и да защитим всяка държава в ЕС. Септември имаме съвет в Братислава, след това е октомврийският съвет. Така че съм убеден, че ще намерим изход за всички европейски държави. А да съм по-ясен, ще кажа и детайлите - ще изпълним споразумението си с Турция и в същото време затваряме външните си граници само за официално преминаващите", обясни Борисов.

По думите му България съвместно с Турция максимално добре охранява границата. "Ако гарантираме тази с Турция, кой ще ни гарантира гръцката, македонската, сръбската граница? Надявам се реализмът над национализма и популизма да надделее. Дори и двустранно споразумение няма да свърши работа", подчерта премиерът на България.

"Да не отегчаваме повече, оставаме в контакт ежедневно, очаквам турския вътрешен министър да дойде, тристранният съвет с Гърция работи. Ние сме солидарни, ние можем да го решим. От 67-а година спогодбата можем да я развием и с нашата воля можем да го решим. Аз искам европейско единство и защита на суверенитета на всяка европейска държава и не за сметка на Турция. Аз съм убеден, че Европа и Турция заедно ще дадат много го-голяма стабилност на региона", обобщи Борисов. През 1967 г. България и Турция подписват двустранна Спогодба за предотвратяване на граничните инциденти и поддържане на граничните знаци.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Обречени сме с тези "Управници"! Б.Борисов е прихванат в престъпни дейности от Турците и сега не смее да се обади и противоречи! В ход е тайна процедура от Турция за искове за 5 млрд.$, за нанесени щети от контрабанда на цигари и наркотици от "водещите" български бизнесмени. В това отношение Борисов е безкрайно вреден и трябва да бъде отстранен от външнополитически контакти! Прокремълската клика също трябва да бъде игнорирана!

27.08.2016 11:33:41

Анонимен

Турция хич не и пука за България. Иска да сме ръжен в ръцете и . Не трябва и на една дума да им се вярва на турчелята. Борисов да не мисли , да нарежда войска на границата.

27.08.2016 01:03:11

Анонимен

А България иска Турция да не се меси в вътрешните ни работи

26.08.2016 18:43:52

Българина

С други думи турция иска да си направим харакири в чест на високата порта, долу турция и смърт за предателите

26.08.2016 18:40:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.