• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Красимир Каракачанов: Борисов не трябва да става адвокат на Турция за визите

Красимир Каракачанов: Борисов не трябва да става адвокат на Турция за визите

- Как ще коментирате визитата на премиера Бойко Борисов в Турция, г-н Каракачанов?

- Още в началото на август от едно интервю на премиера по Нова телевизия стана ясно, че той е силно притеснен от заплахите на Турция да пусне големи маси нелегални емигранти към границите на България и на Гърция. България ще бъде засегната силно, тъй като Сърбия засили сериозно присъствието на своята граница. Всеки ден оттам ни връщат нелегални емигранти. Видно е, че ако подобна огромна  маса нахлуе, голяма част ще остане в България. Притесненията на премиера са ми ясни. Той търси някакъв изход, тъй като е видно, че европейските политици нямат адекватни ходове спрямо мигрантската криза.

А турският премиер Йълдъръм на практика се опитва да изнудва и заплашва Европейския съюз - ако не ни осигурите безвизов режим на пътуване до края на октомври, ще ви се случат неприятни неща.

- Точните думи на Бинали Йълдъръм бяха: „Ако споразуменията за реадмисия и за либерализация на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск".
- Е, това не е ли директно изнудване?! Но ми направи впечатление и нещо друго - българският премиер не трябва да подкрепя турските претенции и да става техен адвокат, защото това би било грешка. Ситуацията ми прилича на битката при Косово поле през 1389 г. Тогава след превес на християнските сили, султан Баязид Йълдъръм (Светкавицата) обръща битката. Турският премиер Йълдъръм се опитва да влезе в ролята на султан Баязид Йълдъръм, който покори Балканите. Лошо би било, ако българският премиер се окаже в ролята на Марко на Косово поле - един път така, един път онака и накрая - турски васал.
От изказванията на Ердоган през последните 10-тина години е видно, че Турция няма намерение да влиза в ЕС. Просто използва всеки повод, за да притиска европейците за икономически отстъпки, безвизово пътуване на своите граждани - т.е. да има предимства, без реално да придобива членство и да има ангажименти.

- Как изглежда България, след като Бойко Борисов стана първият европейски лидер, почти подкрепил искането на Турция за визите?
- По-разумно беше Бойко Борисов да заеме позиция, близка до тази на Унгария, Чехия, Полша и Словакия, отколкото да прилича на адвокат на Турция. С това, което направи, той няма да промени турските планове за Европа. Това че ти се опитваш да бъдеш кооперативен с тях, когато си в слаба позиция, не променя техните намерения. А така, за съжаление, ще погледнат на нашата позиция много европейски лидери.

Европейците няма да отстъпят пред исканията на Анкара, особено след преврата в Турция. При арестувани 64 000 души, само вчера имаше нови 2600 или 2800, при тези фрапантни нарушения на гражданските права, при гражданската война, която се води между турското правителство и кюрдите, няма как ЕС да се съгласи през октомври да паднат визите за турски граждани. Защото трябва да се откаже от условията, които сам е поставил на Турция, за да свали визите.

 

- Но тогава Ердоган може да изпълни своята заплаха!
- Няма защо да си затваряме очите, този човешки поток тече със съгласието на турските власти. Не е сериозно да мислим, че една държава, която може за три дни да арестува 60 000 души по списък, няма списък на трафикантите на хора. Не е сериозно да мислим, че разстоянието от хиляда километра от турско-сирийската до българо-турската или гръцко-турската граница се преминава ей така безконтролно от хиляди хора. В държава, в която има военно положение, в която проверяват документите, слушат телефоните, контролират интернет! Това е просто невъзможно! Няма как да се случи корабчета да тръгват от турските пристанища и да акостират на гръцките острови. Невъзможно! Това просто са вълни, които Ердоган умишлено пропуска.

- Добре, но българският премиер можеше ли да направи нещо друго? Какво щяхме да спечелим, ако Бойко Борисов героично се беше ударил в гърдите и беше казал: „Йок! Нищо такова не приемам и нищо такова не предавам на Меркел!" Какво щяхме да спечелим?
- Ако българският премиер се беше ангажирал просто с ролята на посредник - първо говори с единия, после с другия, това би му вдигнало нивото. Борисов е обаче е прав, когато казва, че Европа трябва да прояви солидарност със страни като България и Гърция. Както и, че трябва да се ангажира със защитата на техните граници.
Пак повтарям - Борисов в никакъв случай не бива да става адвокат на Ердоган и турските претенции пред Меркел.

Да, България трябва да поеме ролята на посредник, но трябва да има ясна позиция, адресирана и към Турция, и към ЕС. Първо към ЕС да бъдем ясни и категорични - не желаем и няма да приемаме повече нелегални емигранти. Ако Европа не излезе солидарно с общи сили, включително по море с флотилите на европейските държави, които да спират мигрантите или с жива сила и техника да подпомогнат опазването на турско-българската и турско-гръцката граница, ние ще замразим временно Дъблинското споразумение и няма да приемаме обратно регистрираните в България нелегални мигранти, които впоследствие са избягали.


Другото нещо, което трябва да бъде заявено е, че колкото и да сме затруднени материално, ще използваме всички сили и средства и няма да допуснем големи маси нелегални мигранти на наша територия. Трябва да сме ясни - ще използваме сила: сълзотворен газ, вода, гумени куршуми, но няма да допуснем нахлуване на наша територия.


Но между другото, в последно време ситуацията в Близкия Изток се променя.

- Ако имате предвид акцията на Турция в Северна Сирия, как ни засяга това?
- За всички е ясно, че това е договорено от четири страни - Турция, Русия, САЩ и Сирия. Явно има сделка. По моя информация, началникът на турското разузнаване е бил в Дамаск съвсем скоро. Тук жертва са кюрдите. След опита за преврат на Ердоган не му трябват големи врагове и той се опитва да играе с двете големи сили - САЩ и Русия. Договорката е проста: той помага на американците срещу ИДИЛ, но интересът му е да разчисти кюрдските бази в Северна Сирия, които подпомагат ПКК.


Но, ако тази моя хипотеза е вярна, големият губещ е Европа. Турция, Русия и САЩ се разбират за своите интереси в Близкия Изток, но сметката трябва да платят европейците, предоставяйки финансова помощ за т.нар. бежанци от Сирия и право на безвизово пътуване на турските граждани.
Ето така ни засяга.

- Защо Ердоган толкова държи на това безвизово пътуване? Иска да привлече с него светски настроените турци?
- Светски настроените турци са уволнени или са в затворите, Ердоган „им отряза главите" и не ги брои за фактор.

- Средният турчин надали ще хукне утре към Европа, с виза или без виза.
- В Турция има цели региони, в които ситуацията не е като в Истанбул, Измир и Анкара. Там единствената възможност за нормално препитание е на гурбет в някоя европейска държава. Само в Германия има около 3 - 4 милиона турски гастарбайтери, около 2 милиона са в Австрия, Белгия, Франция. А като стоят в Турция без работа и без препитание, тези хора създават социално напрежение. Ясно е, че те ще тръгнат към Европа не, за да видят Айфеловата кула или Бранденбургската врата, а за да търсят работа.

- Как изглежда срещата на Лютви Местан с турския премиер непосредствено преди той да приеме българския си колега?
- Политическият проект на Местан, партия ДОСТ, е проект на турската държава, дори няма защо да коментираме това. Интересно ми е друго, след като заяви, че партията му е либерална и евроатлантическа, Местан защо се видя с излямистката партия на Ердоган и с партията на националистическото действие? И двете нито са проевропейски, нито са либерални, нито са атлантически.


Но това е демонстрация. Преди да приемеш министър-председателя на България, приемаш протежето си. Обидно е за българския премиер. Отива той на визита и преди него приемат партия, регистрирана преди един месец, партия на един доста спорен политик в България, която няма никакво влияние нито в парламента, нито в политическия живот!


Ако иска да играе ролята на добрия и мекия, Борисов би трябвало да направи друго - да постави въпроса с намесата на Турция в нашите вътрешни работи. Случаят с Местан е показателен. Както и случаят с всички онези турски фондации и организации, които финансират Главно мюфтийство, религиозни структури и религиозни училища.

- Може и да е поставил този въпрос.
- Може, но не чух за това на пресконференцията.

- Във вас не говори ли все пак кандидат-президента, г-н Каракачанов?
- Ако отворите това, което съм говорил преди години по темата за турската политика, ще видите, че няма никаква разлика. Аз съм за добросъседски отношения с всичките ни съседи. Но добрите отношения между две държави не могат да се базират върху това едната да притиска и да изнудва другата. Приятелски и добросъседски отношения могат да съществуват само на базата на реципрочност, а не когато Турция създава пета колона в България, когато финансира мюсюлманското вероизповедание в България и по този начин го контролира, когато чрез всевъзможни организации се опитва да турцизира цигани, да нарича българите мюсюлмани в Родопите помашки турци. Самата претенция на Турция да се грижи за етническите турци, които са български граждани, е намеса във вътрешните ни работи. За българските граждани се грижи българската държава. Ние нямаме претенции към това как Турция се грижи за своите граждани. Кюрдите, например.

Нито едно българско правителство от Освобождението до 10 ноември 1989 г. не си е позволявало да води политика на такива отстъпки, каквито правят българските правителства през последните 25 години. Нито едно българско правителство не е позволявало Турция да  избира кой да е главен мюфтия в България, нищо че до 1908 г. България е васал на Турция.

Ако човек прегледа докладите на тогавашното българско разузнаване, ще разбере, че политиката на Турция към нас не е нова, тя просто е последователна.

Източник: Епицентър.бг

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.