• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Един пробит долар - не в Дивия Запад, а у комшиите

Един пробит долар - не в Дивия Запад, а у комшиите

/КРОСС/ Екшънът, но не френско-италианския уестърн от 1965 година „Един пробит долар" („Un dollaro bucato"), продължава да шета из югоизточната ни съседка. Арогантно, настъпателно, повсеместно и страховито.

Последните филмови кадри на турската кавър версия са заснети в самото начало на седмицата. При това - отпечатъците са съвсем пресни; да пускаме незабавно по тях следовите кучета. Само три дни след гигантската, умопомрачителната отговорност върху плещите на Б.Б. Кацнала и полегнала там в очакване да й се случи евентуална случка. Само той и единствено той си знае каква.

Спомняте си, всичко стана (стана тя, каквато стана) покрай „визионерската" му визита в Истанбул на 26 август. Където и когато „отсвири" всички европейски политици през последните 30 години. И то - взети на кюп. Направо ги сложи в „малкото си джобче" (Апропо, а той имаше ли такова - нещо не се сещаме. Май всичките му джобове са дълбоки; нещо като стратегическа дълбочина, но във финансови измерения, нека все пак да уточним за всякакво простолюдие и всевъзможен плебс).

Следва сценарият на последния епизод от съвременната турска продукция на филма „Един пробит долар":

Действието се развива на 29 август във вилаета Айдън по егейското крайбрежие. Там някъде близо до Кушадасъ. По този повод -сериозно предупреждение, но не от МВнР, към всички наши туристи. Нека да четат по-внимателно следващите редове, може да им спаси спокойствието и честта. Нещо като животоспасяваща превенция, плюс сериозно премисляне дали в наши дни въобще си струва да се ходи в Турция.

Главно действащо лице - от съображения за сигурност, се обозначава с инициалите Б.Д. (може и да са измислени, просто цитираме официална публикация в турска медия).

Първа сцена - въпросното лице влиза в местната Съдебна палата, претърсено е от охранителите и у него са открити 1 700 щатски долари. След „внимателен" анализ е установено, че сред тях има и 10 (десет) еднодоларови банкноти от серията "F". Те са особено актуални и трън в очите на турските власти след пуча от 15 юли. Защото се припознават и свързват като достатъчно веществено доказателство, за да те тикнат в зандана по обвинения за съпричастност към страховитата т.нар. „Терористична организация на Гюленистите/Паралелна държавна структура" (ФЕТО/ПДС).

Втора сцена - Б.Д. незабавно е задържан и откаран в местния полицейски отдел за борба с тероризма (!?), за да вземат показанията му. Там завалията обяснява, че е изтеглил парите от банков клон, за да ги внесе в друга банка, където имал да погасява задължения.

Трета сцена - във въпросната втора банка касиерът отказал да приеме „парещите" 10 бр. еднодоларови банкноти от серията "F" (!?). Б.Д. нямало какво друго да направи и обещал, че след като укрупни във валутно бюро десетте банкноти, ще се върне обратно. По пътя обаче се отбил за справка в Съдебната палата и това била фаталната му грешка.

Епилог - в резултат на обстоен преглед на записи от охранителните камери, нещастникът все пак бил пуснат на свобода - по живо, по здраво. В днешна Турция просто не е нужно и прието да му се извиняват. Пред медиите въпросният Б.Д. оценява случилото се като „малшанс". Очевидно - човекът има чувство за хумор. Черен хумор.

А Вие? Как сте Вие с чувството за хумор и приспивните песни, лакардии, локуми и баклава на тема реална обстановка в днешна Турция? Плюс безкрайните заплахи и размахване на пръст откъм Анадола. Под формата на брутален рекет по веригата мигранти - визи - пари (в кеш, на момента и без никаква отчетност)?!

Поводът е идеален и за поредния (но категорично - не и последен) апел, гражданска нетърпимост и конкретно посочване с пръст на всевъзможни всезнайковци, обикновени мекерета, изтънчени апологети и откровени блюдолизци на Б.Б.:

Малко по-подготвено се изказвайте за Турция; крайно време е - следват дузпи.

 

Автор: Георги Димов, политически анализатор и журналист, член на СБЖ от 2005 година, делегат на Общото събрание на двата последни конгреса, бивш Генерален консул на РБ в Одрин, Турция

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.