• 18 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Бившият ни консул: След референдума много хора няма да имат място в Турция, това ни засяга

Бившият ни консул: След референдума много хора няма да имат място в Турция, това ни засяга

/КРОСС/ Би бил „уникален световен принос", ако при този вложен ресурс турският президент Реджеп Ердоган не успее да наложи волята си. Това обяви бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов пред БТВ.

Тази неделя в Турция се провежда референдум за конституционни промени, които на практика биха превърнали страната в президентска република.

„Вътре в страната кампанията се води брутално, а навън се обвинява целият свят, че е виновен на Турция", коментира още Димов.

„Този референдум поставя много дълбока разграничителна линия в турското общество - едните са поддържниците на Ердоган, другите - противниците му, сред които са западно - и светски ориентираните среди и кюрдите. Всички те вече са обявявани за врагове и мястото им в Турция не е сигурно. Те няма да тръгнат на Изток, ще тръгнат на Запад и ще минат през България или Гърция... В Турция има много български изселници, които не подкрепят Ердоган... Всички тези хора няма да имат място в Турция", смята Димов.

„В Турция никой не може да каже мнението си. Липсва информиран дебат в цялата кампания и всичко е на основата на емоциите и незнанието", добави той.

По думите му някои от предлаганите поправки в конституцията са много характерни. Една от тях, например, е намаляването на минималната възраст на депутатите от 25 на 18 години - така че да може да влезе вторият и третият ешелон на управляващата сега партия - като цяло младежи, израснали при управлението на Ердоган.

„Ердоган реално ще управлява еднолично. Първият вицепремиер ще бъде премиер. Народните представители няма да се занимават с правителство и опозиция, а ще творят само закони. Изборите в бъдеще ще се провеждат едновременно. При тази ситуация може ли да се стигне до победа на президентските избори, а парламентарните - да се загубят? По-скоро е планирано Ердоган и партията му да печелят постоянно", коментира Димов.

Този референдум засяга България като част от Европейския съюз - след него ще има сериозно преразглеждане на отношения на Анкара и Брюксел.

„Няма да има членство в ЕС - и Брюксел, и Анкара го знаят, но ще има и политическо проникване на Анкара в Европа - чрез турските диаспори, които си създават партии - у нас са три, във Франция са три, има в Холандия (те вкараха и депутати в парламента), в Испания... С тези партии не се акцентира върху еднаквостта, а върху различността - те не желаят турските диаспори да се интегрират, а да се обособят като различни", посочи още Димов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.