• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Ердоган и ръководителите от ЕС търсят решение на бежанската криза

Ердоган и ръководителите от ЕС търсят решение на бежанската криза

/КРОСС/Бежанската криза се очаква да бъде основна тема на разговорите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който пристига в Брюксел за срещи с ръководители от ЕС.

Ердоган ще разговаря с тримата председатели на институциите - ЕК, Европейския съвет и ЕП - Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц.

ЕС вече преразпредели от бюджета си 1 милиард евро помощ за сирийските бежанци, намиращи се на турска територия.

Междувременно германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, че ЕС и Турция са постигнали принципно споразумение за нов план за действие, целящ спиране на мигрантския поток към Европа.

Според изданието, планът предвижда Турция да участва в съвместни патрули с гръцката брегова охрана, координирани от Европейската агенция за контрол на външните граници (ФРОНТЕКС). Мигрантите, опитващи се да достигнат до Европа, които бъдат задържани, ще бъдат връщани в Турция, където ще бъдат построени и съфинансирани от Европейския съюз шест нови лагера, които ще могат да поемат до два милиона души, посочва вестникът. Страните от ЕС пък ще трябва да се съгласят да приемат до 500 хил. души. Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг", този план трябва да бъде одобрен по време на разговорите в Брюксел на турския президент Ердоган.

Предполага се, че той ще постави пред европейските институции и въпроса за създаване на зона за сигурност вътре в Сирия.

Друго германското издание "Билд" цитира поверителен доклад, в който се казва, че властите в Германия очакват до 1.5 млн. кандидати за убежище да пристигнат в страната тази година.

Миграционният натиск ще се засилва и има опасност големият брой на кандидатите за убежище да се окаже непосилно бреме за провинциите и общините, гласи поверителният доклад.

Министърът на финансите Волфганг Шойбле каза вчера, че Европа трябва да ограничи притока на мигранти, пристигащи на континента, преди всичко в сътрудничество с Турция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.