• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Боян Чуков: Зад пуча в Турция стоят ЦРУ, американският ВПК и "партията на войната" около Клинтън

Боян Чуков: Зад пуча в Турция стоят ЦРУ, американският ВПК и "партията на войната" около Клинтън

/КРОСС/ Турция е врящ котел откакто бе направен опит за военен преврат. Президентът Реджеп Ердоган арестува хиляди с обвинението, че имат участие в пуча. В ареста попаднаха дори и университетски преподаватели. Въпреки призивите на ЕС, Ердоган настоява да върне в страната смъртното наказание.

Дали опитът за преврат е бил зорко контролиран от самия Ердоган, както мнозина експерти твърдят, или организаторите му се оказаха неподготвени, защо се извършва тази масова чистка в Турция и до какво ще доведе тя, застрашена ли е България от случващото в нашата съседка?

Боян Чуков, бивш съветник в два мандата на българския министър-председател (2008 - 2009 г. и 2013 - 2014 г.) по въпросите на сигурността и международната политика, екс дипломат и офицер от българското разузнаване, в интервю за ПИК

- В Турция в момента върви лов на вещици? Правят се масови арести, включително и на университетски преподаватели. Обезкървява се елитът на нацията. До какво ще доведе тази чистка?

- За съжаление нашата съседка Турция преживява за пореден път драматични моменти в своята история. Наистина се извършват масови арести и то не само сред администрацията и силовите структури на страната. Очевидно е, че се задържат много хора по предварително изготвени списъци, в това число и сред съдебната власт, образователната система и турската интелигенция. Арестуват се предимно турски граждани, които имат отношение към създадената преди доста години мрежова структура на организацията „Хизмет", чийто идеолог и ръководител е „мекият" ислямист Фетхуллах Гюлен. Именно изтъканата в Турция мрежа на Фетхуллах Гюлен, турският президент нарича „паралелна държава". Като се има предвид, че първоначално кадрите на „Хизмет" се обучават, формират и вербоват в изградената образователна система от частни училища от Фетхуллах Гюлен , то не е изненадващо, че се задържат учители, преподаватели и т.н. Именно фондовете на Гюлен финансираха активно образователните програми в страната. Eдна част от елитът се репресира, но това не е целият турският елит. В случая кемалистите са далеч по-малко засегнати. Трагичното е, че както казва нашият народ: „покрай сухото гори и суровото".  Нека правим разлика между кемалисти и гюленисти! Реджеп Ердоган печели от това, че е невъзможно обединение между гюленисти и кемалисти. Те са врагове. Ердоган отслабва както едните така и другите. И съблюдава баланс в репресиите срещу едните и другите. Основната цел е да се държи властта. Успехите на Реджеп Ердоган като политик се дължат предимно на подкрепата, която той имаше от мрежата на „Хизмет". Турският президент и Фетхуллах Гюлен бяха съюзници до преди 3 години. След като те влязоха в остър конфликт, Фетхуллах Гюлен избяга, емигрира в щата Пенсилвания в САЩ. От там той продължи да ръководи изградената от него мрежа в Турция. Извършваната в момента чистка в Турция ще доведе до рязко спадане на административния капацитет на страната. Ще намали професионалното ниво в армията и силовите структури. Но ще позволи и рязко подмладяване на ръководните кадри като цяло. Естествено, ще създаде и непримирима опозиция на сегашните ръководители на Турция.

- Все повече се налага версията, че Ердоган е контролирал опита за преврат от началото до края? Вие как се отнасяте към тази версия? Какво, според вас, се случи в Турция?

- Считам, че събитията в края на миналата седмица в Турция наподобяват това, което се случи през 1927 година в Русия. Тогава Троцки се опита да извърши преврат и да свали от власт Сталин. Но не успя. Сталин е бил в течение на заговора и се е приготвил предварително. Опитът за бунт на Троцки е бил смазан напълно. Бих добавил, че генералитетът на Турция също изигра една двулична роля. Той пусна на първа линия полковниците и майорите и застана в изчаквателна позиция. В момента, в който стана ясно, че пучът се е провалил, генералите започнаха да се кълнат във вярност на Ердоган. Трудно е да се каже какво точно се случи в Турция миналата седмица, защото има прекалено много дезинформация в глобалното информационно поле. Но стана ясно, че щабът на заговорниците е бил във военната база Инджирлик. В опита за преврат са участвали преди всичко турските ВВС. Турският президент и турското правителство обвиниха Фетхуллах Гюлен, че стои зад опита за сваляне на законната власт в Анкара. Индиректно това е обвинение срещу САЩ и ЦРУ. Все пак трябва да бъдем прецизни. Като казваме САЩ трябва да се има предвид, че във Вашингтон има различни центрове на власт. Не е случайно, че в някои германски медии се прокрадна версията, че зад опита за преврат в Турция стои кланът Буш. Аз лично считам, че в случая с турския пуч става въпрос за инициатива на американския ВПК, ЦРУ и „партията на войната" около Хилари Клинтън. Да не забравяме, че армията е само инструмент за извършване на преврат, тя не е „мозъка" на преврата. Досега зад превратите на турската армия винаги е стояло ЦРУ. Мисля, че и последният път не е изключение. Превратите имат и своята геополитическа проекция, но за нея обикновенно не се говори. Защото истината най-често не е политкоректна и не е удобна за споделяне пред широкото обществено мнение.  

- Очаквате ли още по-голяма дестабилизация на Турция? Дори самият Ердоган обяви, че би могло да има още един опит за преврат...

- Турция е ключова страна в нашия регион. Тя има регионален геополитически код, който бе на път да придобие глобална проекция. Турция контролира проливите и това я прави изключително важна за глобалните фактори в света като САЩ, Русия и Китай. Да не забравяме, че през нашата югоизточна съседка преминава „Икономическият пояс на новия Път на коприната", който е геостратегически инфраструктурен проект на Пекин. Всички говорят, че Кемал Ататюрк е създател на съвременна Турция и забравят един много важен факт. Със същото право за създател на съвременна Турция може да се счита и Владимир Илич Ленин. Историческа истина е, че Ататюрк получава сериозна помощ от Съветска Русия, за да укрепи Турция. Когато великите сили започват да разпарчетосват Османската империя, Ленин осъзнава, че на СССР е необходима стабилна и дружеска Турция, която да контролира проливите. След Интервенцията през 1918 г. Ленин очевидно не го устройва перспективата Антантата да завладее проливите и се налага на СССР да спасява Кемал Ататюрк, видният деятел на турския отдел на най-голямата френска масонска ложа - „Великият Изток на Франция". Но очевидно Ленин е разбирал от геополитика и не се фиксирал много в исляма или масонството. Днес на турска територия се сблъскват много мощно авроатлантическият и евразийският геополитически полюси. Това предполага дълъг турболентен период и остра схватка на турска територия между глобалните и регионалните геополитически фактори. Не мисля, че към този момент можем да пренебрегнем вероятността от нов опит за преврат. Както и да изключим напълно вероятността да бъде направен опит да се елиминира физически турският президент. 

- Ще бъде ли унищожена кемализма? Ще се превърне ли Турция от светска държава в ислямска?

- Турция отдавна няма нищо общо с тази държава, която остави като наследство Кемал Ататюрк. Процесът на „мекото" ислямизиране на Турция бе ускорен от мрежата „Хизмет" на Фетхуллах Гюлен. Още в началото на 90-те на миналия век Тансу Чилер, бивш премиер на югоизточната ни съседка, предупреди за пълзящата ислямизация в Турция. Но тогава както и сега Анкара бе в орбитата на НАТО, геополитическият вектор бе стабилно фиксиран и това не притесняваше особено глобалния хегемон. Драмата настъпи, когато се появи опасност Турция да смени посоката на своя геополитически вектор. От евроатлантически да стане евразийски. Да се съюзи с Русия, Иран, Китай и Сирия. Тук е драмата! Всичко останало е пропаганда и „ширпотреб" за масовата публика. Да не би някой да се е загрижил за това дали Саудитска Арабия е светска държава? Докато геополитическият вектор на тези страни сочи „правилна" посока, няма никакви проблеми. Липсата на „Светска държава" не е пречка при „правилен" геополитически вектор на страната. Според редица експерти уахабизмът и другите видове ислямизъм не се явяват Ислям. Най-авторитетни представители на традиционния Ислям открито говорят, че уахабизмът и другите видове ислямизъм са изкуствена религия, специално конструирана, за да се откъсне Арабия от Османската империя, която е построена като империя на сунитския, суфийски Ислям.

- Експерти припомнят, че в момента сме свидетели на победа на "Мюсюлмански братя", към които принадлежи Ердоган, над светската държава?!

- Точно тук е проблемът на нашата югоизточна съседка. Но и на България. Със своето ислямизиране в посока „Мюсюлмански братя" Анкара попада в капана на Саудитска Арабия. Турция се отделя от традиционния ислям на турския народ, на Османската империя. Това определено представлява огромна опасност и за България. Българските мюсюлмани никога не са имали нищо общо с различните изкуствени течения в Исляма. Особено радикалните. Поради турското влияние у нас по линия на исляма ние рискуваме ислямизиране предимно на младото поколение български мюсюлмани. Трябва да се прекъсне прехвърлянето на ислямизацията на Турция към България. Това е сериозен проблем, който стои пред националната ни сигурност.

- За България какви ще са последствията? Ще се увеличи ли потокът от имигранти, този път от турци, бягащи от случващото се в страната?

- Икономическата ситуация у нас е доста тежка. До този момент България е предимно транзитна страна за човешкия поток, който се устремил от Азия и Африка към Западна Европа. Няма огромно число желаещи да се заселят у нас и да ползват социалния пакет, който предлага българската държава. Ако има желаещи да се завърнат, то те ще бъдат предимно от средите на българските изселници, които имат двойно гражданство. Мотивите обаче няма да бъдат икономически, а от друго естество. Не вярвам, че специално българските изселници масово ще пострадат от настъпилите промени в Турция след неуспешния опит за преврат. И да има сред тях гюленисти, то те ще бъдат много малко на брой. Рискът от увеличаване на потока от емигранти към България ще нарастне ако вътрешнополитическата ситуация в Турция се усложни, ако възникне гражданска война.   

- Има експерти, които свързват стрелбата в Мюнхен с опита за преврат в Турция, вероятно заради демонстрацията в подкрепа на Ердоган в Кьолн. Вие виждате ли възможности за такъв паралел?

- Не мисля, че има такава връзка. Може да бъде повод, но не и причина. По-скоро събитията в Мюнхен се вписват в очертаващия се всеобхватен процес на политическа, икономическа, социална и т.н. дестабилизация и хаотизация на Западна Европа. След Франция, Белгия и Германия очаквам тероризъм да се разпростре в Италия, Испания, Австрия, Дания, Швеция и други. Песимист съм като наблюдавам реакцията и публичните изказвания на френските и германските политици. Неясни, объркани и клиширани. Неприятно впечатление оставя и медийната картина, която се представя, след терористичен акт на европейска територия. Първоначалните коментари и данни са изключително разнопосочни, нелогични и едва след известно време се „подреждат" така, че хората да останат с определено мнение за извършителите и подбудителите на кървавия хаос. Това само подсказва, че се манипулират и крият факти и се създава виртуална картина, по която анализаторите „да анализират".  

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Анонимен Глупак, по-добре чети внимателно каквото ти се поднася и анализирай повече преди да квалицифираш очевидно хора по-умни от теб.

26.07.2016 07:41:08

Анонимен

Тоя кретен, някогашен агент на ПГУ на ДС, не го извадиха на светли, а днес твори слухове и "експертни" мнения с празната си кратуна?! И на това трябва да се сложи край! Казват му - ЛУСТРАЦИЯ !!!

26.07.2016 00:43:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.