• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Среща на високо равнище за миграцията

Среща на високо равнище за миграцията

/КРОСС/Миграцията ще бъде отново водеща тема на редовната среща на високо равнище между правителствата в ЕС тази вечер.

На 23 септември държавните лидери поеха неформално редица ангажименти, които днес се очаква да одобрят с подписите си.

Те поискаха затягане контрола на външните граници, но т.нар. „горещи точки" за регистрация на мигрантите в Гърция се бавят поради липса на персонал. Граничната агенция ФРОНТЕКС и Службата за подкрепа в областта на убежището все още чакат обещаните близо 700 експерти, които се попълват от държавите-членки.

Лидерите ще погледнат и към създаването на бъдеща обща европейска гранична брегова и сухопътна охрана, но не се очаква тя скоро да замени националната, понеже редица правителства са против това.

Само 5 страни вече са дали заявки за прием на бежанци от Италия и Гърция по техните задължителни квоти и Еврокомисията очаква конкретни дати и цифри от останалите, в това число и България.

Заявените близо 2,8 милиарда евро нова помощ на Сирия и бедните страни от Африка, още не са събрани. Евробюджетът даде част от парите, но останалите се очаква да бъдат обявени като национални вноски от правителствата:

Европейските държави трябва да изпълнят това, което са обещали, подчерта пред парламента вчера шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

България досега не е обявила своята вноска от бюджета си, въпреки че премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята при пристигането си снощи:

Чисто финансово е много по-изгодно на европейските държави да даваме пари да бъдат на сирийска територия или на територията на Турция и Ливан, отколкото да дойдат на наша територия.

Дипломатически източници от Брюксел обясниха, че парите за Африка са нужни час по-скоро, още преди срещата на върха в Ла Валета, за да може ЕС да има силни аргументи, когато иска съдействие от тези държави за имигрантите.

Еврокомисията ще докладва за резултата от преговорите с Турция, от която иска да задържа бежанците и да създаде допълнителни лагери с европейска помощ. Само през първите девет месеца на тази година Турция е пропуснала 350 хиляди души от своя територия на гръцките острови. Брюксел очаква от Анкара позволение за патрулиране в турски териториални води, засилване на мерките срещу трафикантите и ускорено уреждане на центровете за бежанци, финансирани с европейски средства. В замяна се предлага поетапно отпадане на визите - първо за турски бизнесмени, което България също подкрепя:

Либерализацията на визите с такива символични жестове би могло да се толерира Турция за усилията, които полага, каза Борисов. Други обаче имат резерви, като Гърция, която отказва нейните военни кораби да си сътрудничат с турските в морето, за да пазят общата граница от трафика на хора. Не се очакват заключения по турското искане за налагане на зона за сигурност в Сирия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гневен

Генераторът на тази вълна от нашественици е правителството на САЩ и те трябва да сърбат попарата, която са надробили!

15.10.2015 23:14:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.