• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Посланик Гьокче: Турция настоява за зона за сигурност в граничния район на Сирия

Посланик Гьокче: Турция настоява за зона за сигурност в граничния район на Сирия

/КРОСС/ Турция настоява за обособяването на зона за сигурност в граничния район на Сирия, където да се установи полицейска и въздушна охрана и да бъдат стимулирани бежанците да се връщат в тази част от родината си, каза посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче в интервю за БНР: „Това означава да се работи в насока решаване на проблема в първоизточника. Ако този проблем не бъде решен, както виждате от събитията в последните месеци, нещата придобиват по-сложен характер и този проблем се разпространява".

Посланикът подчерта, че е случващото се в Турция пряко влияе и на България и затова е хубаво българската общественост да следи ситуацията в своята съседка.

Гьокче отбеляза, че досега Турция е изразходила повече от 7,5 милиарда долара за справяне с бежанския поток на нейна територия. В същото време са получени малко над 600 млн. долара помощ от международната общност: „Към момента Турция има 2,2 милиона бежанци, като страната е на първо място като даваща им подслон в света. Около 300 хиляди от тези бежанци са от Ирак, а останалите са от Сирия."

Според прогнозите на ООН, към краят на тази година броят на бежанците в Турция може да достигне до 2,5 милиона души.

По време на срещите, които президента на Турция проведе по време на визитата си в Брюксел, беше взето решение за учредяване на една работна група между Турция и Европейския съюз, поясни още Гьокче и допълни: „Тази работна група се предвижда да работи съвместно по решаването на бежанския проблем. Ще се положат усилия за възприемане на общо виждане по въпроса".

Руската операция в Сирия посланик Гьокче коментира с думите, че Турция има достатъчно военни ресурси да защити границите си: „Въпросът не е във военната мощ. Проблемът се крие в това, в каква насока ще се развие сирийският проблем. Това засяга всички".

Според доклад на Световната банка през 2014 г. българските икономически имигранти в Турция са изпратили в родината си над 800 млн. долара, коментира също посланик Гьокче. За същия период българите и турците, посетили съответната страна, са достигнали 2,5 милиона души.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Руснаците да престанат да си месят навсякъде. Две държави, между които има някакъв конфликт ще се разберат помежду си. Всички знаем, че Русия е велика,, но вече не толкова, колкото преди, когато беше СССР. Чуждите намеси са нежелателни.

11.10.2015 08:09:02

Анонимен

мазния резак лъже ,за преводи 800 млн долара! Това са пари пратени за закупуване на земи в Б-я!!!

10.10.2015 20:39:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.