• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Ало, ЦИК - какви секции в Турция?

Ало, ЦИК - какви секции в Турция?

/КРОСС/Съветът за национална сигурност (СНС) на Турция излезе с препоръка за удължаване срока на извънредното положение в страната. Заключенията на председателстваното от президента Реджеп Тайип Ердоган вчерашно заседание на СНС са пределно лаконични. А именно, че с това удължаване на тримесечния режим на извънредно управление с наредби-закони:

- ще се гарантира демокрацията в югоизточната ни съседка;

- ще се окаже помощ за възстановяване на законността;

- ще се защитят гражданските свободи.

Веднага се налагат малки уточнения, за да не позволим да бъдем въвлечени в заблуда:

- става въпрос за турския тип демокрация, който целия свят вижда като на длан какво представлява, особено след пуча от 15 юли;

- под възстановяване на законността се имат предвид продължаващите масови уволнения, задържания и арести. В абсолютно всички области; никой не е пожален. Затворите са претъпкани, строят се нови, предсрочно пускат на свобода всички криминални престъпници. Т.е. - цялата измет; да е благодарна и в услуга на властите. Може и да им потрябва;

- за защитата на гражданските свободи - дума и не може да не става; нека никой да не си го позволява. Вероятно се визира ежедневният лов на вещици; подстрекаването на доносничеството; преследването на „врага с партиен билет"; „дамгосването" с еднодоларовите банкноти. И т.н. и т.н.

И ето, точно на този фон, дойде звучен шамар и от Москва. Също вчерашен. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова внесе важни уточнения за руската позиция относно юлския метеж в Турция. А именно, че Москва е подкрепила международното право, а не Ердоган. Казано е в прав текст - да не останат каквито и да е съмнения и спекулации по темата. А и никой чужд политик (включително и нашенски) да не прави опити да се плъзга в погрешна посока. И то - на неправилната писта.

Преведено на роден език, това означава да не се хранят илюзии и тънки сметки за височайши или каквито и да е други визити в югоизточната ни съседка. За да продължават да ни баламосват посетилите Турция именно при тази ситуация - колко са велики.

А овен това е крайно време родната ЦИК да преразгледа становището си за разкриване на избирателни секции в Турция на 6 ноември. Не само извън, а и вътре в дипломатическите ни мисии. Ето - един удобен повод.

Понеже при сегашното извънредно положение това е опасно и недопустимо. Освен български, потенциалните гласоподаватели са и турски граждани. Нали така? Т.е. те имат своите политически предпочитания и отношение към управляващи и опозиция в Турция.

Ами, ако някой от тях е заподозрян и преследван? И вземат да го задържат преди или след като е гласувал. И то - точно пред наше дипломатическо представителство. Дано да не са толкова нагли - да го направят вътре. Какво ще им обяснява завалията в ареста - за кого е пуснал бюлетината, какво прави в наша избирателна секция, каква е „българската му връзка", кои са му „ортаците" у нас?

Толкова ли е сложно да се разбере?

Ало, ЦИК - вземи се в ръце.

Ало, български властимащи - толкова ли ви е трудно да вденете, че неразкриване на избирателни секции в югоизточната ни съседка е елегантен и своеобразен показ на нашето отношение за ситуацията, случващото се в страната след пуча от 15 юли?

Твърдо, принципно, но усмихнато и аргументирано.

А и с тънко чувство за хумор.


Автор: Георги Димов (Политически анализатор и журналист, Пълномощен министър и бивш Генерален консул на РБ в Одрин)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.