• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

За последните три месеца България е върнала едва 24 мигранти в Турция

За последните три месеца България е върнала едва 24 мигранти в Турция

/КРОСС/ За три месеца България е поискала да върне в Турция близо 870 души по сключеното споразумение за реадмисия на мигранти. Турция е приела обратно 24, показват данните на МВР, пише "Дневник". Договорката между Брюксел и Анкара беше сключена през март. След това отделните държави се споразумяха допълнително с Турция и напрактика сделката се прилага от началото на юни.

Въпреки че мигрантският поток е значително по-малък в сравнение с миналата година, данните показват, че подобна договорка няма голям ефект върху състоянието на бежанската вълна у нас. От началото на годината при опит да влязат или да излязат, както и във вътрешността на страната са били задържани над 11 хиляди души. През последната седмица МВР отчита ръст с 80 % на арестуваните в страната.

Статистиката показва, че все повече чужденци решават да се задържат по-дълго в България и да получат статут, за да могат да пътуват легално към други западни държави. Ситуацията е по-различна от миналото лято и заради факта, че Унгария на практика затвори границата си със Сърбия - основната артерия на т.нар. балкански маршрут.

Всяка седмица изпратените молби от българска страна за реадмисия се увеличават, но на много малка част от тях има положителен отговор.

Данните на МВР показват, че от началото на 2016 г. над 200 души са били върнати със съдействието на дирекция "Миграция" в изпълнение на програми за подпомогнато доброволно връщане.

Малко след началото на действието на сделката се появиха информации, че Турция едностранно я е прекратила. Потвърждение нямаше, докато вътрешният министър Румяна Бъчварова не обяви, че "Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти. Аргументите са свързани с отношенията и процесите, които текат в разговорите с Европейския съюз".

След подписването на споразумението между ЕС и Турция, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заплашвал, че ще блокира сделката, ако турците не получат безвизов достъп до Европейския съюз. Малко след опита за преврат в Анкара, стана известно, че най-вероятно визите няма да отпаднат през тази година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.