• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Юристи: Извънредното положение в Турция е незаконно

Юристи: Извънредното положение в Турция е незаконно

/КРОСС/ Указите за въвеждането на извънредното положение в Турция са незаконни, пише в. "Сега", като се позовава на позиция на председателя на адвокатската колегия в страната Метин Феизоглу пред в. "Хюриет". Според него "това, което се случва, е незаконно", тъй като чрез декретите за извънредно положение се заобикаля парламентът. Турция въведе 3-месечно извънредно положение след опита за преврат от 15 юли, което беше удължено в началото на октомври. "Противоконституционно е да се използват такива постановления, за да се правят трайни промени в закони", категоричен е председателят на адвокатската колегия. Критиките на Феизоглу са насочени главно към новата разпоредба от 29 октомври, която позволява на властите да подслушват разговорите между защитници и клиенти. "Извънредното положение бе въведено заради опита за преврат. Нима срещите между заподозрените и адвокатите им са причината за този преврат? Разбира се, че не. Някой трябва да обясни защо иска да записва тези срещи и да им налага ограничения", казва той.

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви пред в. "Джумхуриет", че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) изгражда свой собствен "баасистки режим" и така страната "се отдалечава от демокрацията". Той също критикува указите за извънредно положение и според него чрез тях властта заобикаля парламента при взимането на важни решения.

Турция може да въведе смъртното наказание с ограничен режим, ако политическите партии постигнат споразумение и при наличието на национално съгласие, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм по време на заседание на парламентарната група на ПСР. Той подчерта, че съществува голям риск от разделяне на Турция, ако не се въведе президентската система на управление. "В противен случай страната ще остане под заплахата на вътрешни и външни катаклизми", увери Йълдъръм.

Турската Партия на националистическото дeйствие ще подкрепя връщането на смъртното наказание, ако управляващите предложат съответните конституционни промени, заяви лидерът на партията Девлет Бахчели, цитиран от "Хюриет". Смъртното наказание в Турция е премахнато през 2004 г.

Турция има основания да подозира, че живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен е замесен в неуспешния опит за преврат от 15 юли, заяви пожелал анонимност високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от американски медии. Според него организацията на Гюлен има съмнителна структура и финансиране. Американският чиновник разкрива още, че Вашингтон разглежда молбата на Турция за екстрадиране на Гюлен, но засега не са предоставени достатъчно доказателства за вината му.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.