• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Европарламентът поиска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Европарламентът поиска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

/КРОСС/ Преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз трябва да бъдат замразени, ако предложенията за промени в турската конституция бъдат прокарани, тъй като са в противоречие с критериите на ЕС за членство.

Това обявиха от Европейския парламент в резолюция депутатите, публикувана на сайта на институцията.
Евродепутатите са обезпокоени, че Турция отстъпва по отношение на върховенството на закона, човешките права, медийната свобода и борбата с корупцията. Те осъждат и многократните призиви за връщане на смъртното наказание от страна на турския президент, което поставя под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и води до незабавно прекратяване на преговорите с ЕС за членство.

Вземайки под внимание резултата от референдума и разширяването на президентските правомощия, резолюцията призовава Европейската комисия и националните правителства "официално да прекратят предприсъединителните преговори с Турция без отлагане, ако пакетът от конституционни реформи бъде прокаран без промени".

Евродепутатите също отбелязаха в годишната си оценка за напредъка в Турция при прокарването на реформи, че 2016 г. е била трудна за страната в резултат на войната в Сирия, потока от бежанци, опита за преврат и поредицата от терористични атаки.

Те осъждат опита за държавен преврат и изразяват солидарността си с турския народ, но в същото време съжаляват за непропорционалния отговор на турското правителство, довел до арестуването на журналисти, съдии, активисти, чиновници, затварянето на медии, училища и университети.

Резолюцията също признава важността да се поддържат добри отношения между ЕС и Турция и поддържане на конструктивен и открит диалог за разрешаване на общи предизвикателства като миграцията, сигурността и тероризма.

Евродепутатите подкрепят промени в митническото споразумение между ЕС и Турция, настоявайки човешките права и основните свободи да бъдат част от ново споразумение.

ЕП подкрепя справедливо, всеобхватно и приложимо споразумение за кипърския въпрос. Депутатите призовават Анкара да покаже активна подкрепа за бързо и успешно приключване на преговорите и да започне да изтегля войниците си от острова.

Резолюцията е приета от 477 депутати срещу 64. С „въздържал" се гласуваха 97 души. Парламентът възнамерява да изпрати специална делегация в Анкара есента с цел подновяване на парламентарния диалог.

Въпреки че турският президент Реджеп Ердоган неведнъж отправяше упреци във фашизъм към Европа и някои от европейските страни и дори сам изразяваше позиция, че страната му може би е редно да спре да мечтае за Европейския съюз, реакцията на Анкара сега бе коренно различна. Тя дойде още преди официалното гласуване на резолюцията, когато само се знаеше, че тя е залегнала в дневния ред на Европарламента. Реакцията бе от страна на турският министър по преговорите с ЕС Омер Челик. Той обяви, че Анкара отхвърля всяко предложение за прекратяване на преговорите с Брюксел за еврочленството на страната в замяна на по-силно сътрудничество в други области.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Прекратяване завинаги и стена между Европа и анадола през босфора

06.07.2017 21:17:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.